Hoe studeer je voor een tentamen? De DART-methode

Moeite met overzicht krijgen van leerstof? De DART-methode leert je hoe je de hoofdlijn uit grote hoeveelheden informatie kunt opnemen. Studeren voor een tentamen wordt zo heel effectief!

Deel de tentamenstof op

Wat wil je docent van je weten? Wil hij dat je iets kan of dat je iets weet? Soms wil een docent beide: dat je een model kunt uitleggen, maar ook dat je ‘m kunt toepassen.

TIP: weet je niet of je iets moet kunnen of iets moet weten? Kijk naar oude tentamens, de collegestof en de opdrachten, die geven vaak een goed beeld.

Kunnen is vaak een kwestie van uren steken in oefenen voor je tentamen met veel vaardigheden, zoals statistiek, vertalen, managementmodellen uitwerken, etc. Begin dus op tijd!

Weten kun je weer opdelen in twee stukken:

Snappen – als je een redenering moet snappen en toepassen. Dit leer je als volgt:

Bekijk de hoofdstructuur van een boek door naar de inhoudsopgave te kijken – welke redeneertrant gebruiken ze? Bekijk de structuur van je hoofdstuk door alle tussenkopjes op een rij te zetten Lees per tussenkopje de tekst eronder. Sla dan je boek dicht en schrijf de redenering in je eigen woorden bij het tussenkopje Stampen – als je een heleboel kleine dingetjes moet weten, zoals woordjes, formules, regels, jaartallen, definities en namen

Koop flashcards – dat zijn kleine kartonnen kaartjes met lijntjes erop Schrijf op de voorkant een vraag (“In welk jaar…”, “Wie bedacht…”) Schrijf op de achterkant het antwoord Oefen als je helemaal klaar bent door jezelf de vraag op de voorkant te stellen en de achterkant hardop te moeten uitspreken Oefen ‘m ook een keer andersom: bekijk de antwoorden en probeer de vraag erbij te bedenken

Maak een Agenda

Plan de tijd tot het tentamen helemaal in. Zet daarbij per dag niet meer dan acht uur leerwerk in je agenda (meer is niet effectief). Plan ook rust en vrije tijd in, en afwisseling, anders raak je verveeld! Neem iedere twee uur een kwartier pauze en midden op de dag een uur voor lunch, waarin je even naar buiten gaat – dat helpt je concentratie in de middag enorm! Vergeet niet genoeg te slapen, gezond te eten en te sporten, want zonder die dingen red je het echt niet. Plan dus niet alleen je studie in, maar maak een hele agenda!

Kweek Routine

Onderzoekers weten: pas als je routine hebt in iets kost het je geen moeite meer. Denk maar aan douchen, je tanden poetsen, koffie drinken: die dingen zitten zo ingebakken in je systeem dat het je geen moeite meer kost om te doen. Zo moet het met studeren ook gaan! Routine kweek je door de volgende dingen te regelen:

Zorg voor regelmaat, bijvoorbeeld: elke ochtend om half tien zit je in de bibliotheek (en om zes uur zwaai je elke dag weer af!) Zorg voor een team: als je met andere mensen kunt gaan studeren is het moeilijker om weg te lopen als het even moeilijk wordt. Hou je aan de pauzetijden, ook als het gezellig is! Zorg voor een goede omgeving: de meeste mensen lukt het niet om thuis te studeren. Ga dus ergens anders heen, zoals de UB! Maak het leuk! Je studeert omdat je iets wil kunnen. Bedenk je wat je aan de studiestof hebt, naast het tentamen halen! Beloon jezelf met bijvoorbeeld koffie met een smaakje, naar de kroeg op vrijdag, of je uitleven in de sportschool, als je goed bezig bent geweest!

Toets jezelf

Een week voor het tentamen ga je jezelf en elkaar toetsen op wat je weet en wat je kunt. Maak het niet te moeilijk, gewoon vragen naar de stof. Elkaars kunnen toets je door voor elkaar tentamenvragen te maken: “Vul model Y zo in dat het van toepassing is op X”, bijvoorbeeld. Elkaars kennis toets je door elkaar te vragen de redenering op te schrijven of elkaar te overhoren (bij stampwerk). Maak een persoonlijke panicsheet: wat vind je nu echt moeilijk te onthouden? Neem die elke dag even door.

Klaar? Dan kun je nu zonder stress je tentamen in! Succes!

Wil je meer weten?
Wij helpen je graag. Kom je een keer langs?

Meld je aan voor een gratis intake

ARCHIEF