Studeren met ADD of ADHD

Ja, we weten het, mensen met ADD of ADHD hebben een haat-liefdeverhouding met structuur: Ze zouden het liefst helemaal geen structuur hebben, en hebben er vaak een vreselijke hekel aan om te plannen. Maar ervaring heeft geleerd dat in de juiste omstandigheden zo’n structuur goed aan te houden is, en je ook echt effectiever laat werken. Misschien lukt het thuis niet, of zonder stok achter de deur, maar dat wil niet zeggen dat je het niet kunt!

Over het algemeen werken de volgende tips goed voor studenten met ADD of ADHD:

Blijf niet thuis zitten als je moet studeren

Het klinkt heel flauw, maar door jezelf weg te halen uit je “eigen” omgeving, met alle afleiding die daarbij hoort, creëer je een werkklimaat. En dat is erg belangrijk. Zie studeren dan ook als naar je werk gaan, daar kun je namelijk ook niet van alles tussendoor gaan doen.

Zorg voor een vast ritme

Door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan, zorg je dat je voldoende slaap krijgt op een nacht. (Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar voor mensen met ADD of ADHD is dit vaak nog best lastig!) Je bent dan beter uitgerust en hebt een vast ritme, waardoor je minder snel geneigd bent om je nog een keer om te draaien als je eigenlijk moet gaan studeren.

Plan superconcreet, en reflecteer hierop

Plan per uur in wat je gaat doen. Houd hierbij ook het SMART-principe in je hoofd: een doel moet Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Hierdoor krijg je niet alleen een beter beeld van hoe snel je werkt, waardoor je planningen steeds realistischer zullen worden, maar raak je ook minder snel je tijdsbesef kwijt. Daarbij houd je als je je planning hebt afgemaakt ook tijd over om leuke dingen te doen, zonder je schuldig te hoeven voelen.

Onderscheid hoofd- en bijzaken

Zeker als je grote hoeveelheden moet leren, is het soms lastig om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Maar er zijn manieren om te kunnen zien wat wel of niet belangrijk is. Let bij het lezen op kopjes, schuin- of vetgedrukte woorden, kaders, tabellen, grafieken, lijstjes, opsommingen, etc. Voorbeelden zijn leuk, maar niet de hoofdzaak. Waar zijn ze een voorbeeld van? Hierdoor kun je vrij snel de grote lijnen van een hoofdstuk doorwerken zonder alles regel voor regel te hoeven lezen.

Studeer samen met anderen

Zorg dat je met andere mensen afspreekt zodat je een stok achter de deur hebt. Het is heel makkelijk om je ’s ochtends nog even om te draaien als er niemand op je wacht. En door samen met de stof bezig te zijn, motiveer je elkaar en kun je elkaar lastige dingen uitleggen.

Neem op gezette tijden pauze

Het is beter om 3x 20 minuten te studeren dan in één keer een uur. Zet desnoods een wekker en zorg dat je ook DIRECT stopt als die gaat. En DIRECT begint als hij weer gaat na je pauze. No excuses! Je zult verbaasd zijn hoe veel je kunt doen in die korte blokjes.

Beloon jezelf

Als je een goede dag gehad hebt, zorg dat je daarna iets leuks doet.

Straf jezelf niet

Streng zijn voor jezelf kan goed zijn, maar té streng zijn zorgt er juist voor dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Wees dus lief voor jezelf! Soms heb je een slechte dag, accepteer dit. Leer ervan en zorg dat de volgende dag beter is. Of laat het gewoon een slechte dag zijn, die hebben we allemaal wel eens.

Gebruik die hyperfocus!

Ondanks dat ADD en ADHD geassocieerd worden met een gebrek aan concentratie, kan het juist ook zorgen voor een hele sterke concentratie op één onderwerp. Dit wordt ook wel hyperfocus genoemd. Als iemand met AD(H)D iets interessant vindt, gaat het concentreren vanzelf makkelijker. Zorg dus dat je je studie zo kiest en inricht dat je de dingen doet die je écht leuk vindt. Vaak kun je dan nog veel harder werken dan de gemiddelde student, juist door die hyperfocus.

Wees niet bang om hulp te vragen

Vragen stellen is nooit stom, en je hebt alleen jezelf ermee als je vast zit en er niets aan doet. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen succes, en als je dit kunt bereiken door extra hulp te vragen, prima. Dit getuigt van zelfkennis, niet van zwakte!

En boven alles: Ken jezelf!

Jij weet het beste wat wel (en vooral ook, wat niet) voor je werkt. Maak hier dus ook goed gebruik van. Ga eens na wanneer je wel of niet goed werkt. Ook al studeer je ’s nachts beter dan overdag, dan is dat blijkbaar hoe het voor jou werkt.

Kun je er alsnog de vinger niet op leggen waarom het niet lukt om lekker te studeren? Wij weten als geen ander dat er vaak een enorm gat zit tussen “best wel weten hoe het zou moeten”, en het daadwerkelijk zo doen. Dit is waarom we studenten de mogelijkheid bieden om hier op locatie, onder begeleiding te komen studeren. We helpen je bij het maken en bijhouden van een planning, en bekijken hoe jij het prettigst kunt studeren.

Studiemeesters helpt studenten zoals jij vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF