“Waarom heb ik niet genoeg discipline om te studeren?”

Begin jij pas onder druk van je deadline aan je scriptie? Begin je veel te laat met leren voor een tentamen waardoor je de avond ervoor nog tot laat aan het stampen bent? Sla jij jezelf soms voor je kop dat je te weinig doet? Game en Netflix je liever dan dat je studeert?

Je bent natuurlijk niet aan je studie of je scriptie begonnen om vervolgens uit te stellen en je studie te ontwijken tot het allerlaatste moment. Waarom sla je dan telkens weer veel te laat je boek open of begin je veel te laat met schrijven? De specialisten van Studiemeesters leggen het je uit. Er zijn verschillende oorzaken voor dit type uitstelgedrag. In dit blog sommen we drie veel voorkomende uitspraken van uitstellende studenten op. Welke uitspraak is het meest op jou van toepassing?

1. “Ik vind het vak niet boeiend”

Probleem: Elke studie heeft zo’n vak waar niet doorheen te komen is. Te veel studiestof, ingewikkelde berekeningen of een onderwerp waar je later helemaal niks mee wilt gaan doen, maar waar je wel vanaf moet zijn. Als je dat dikke studieboek ziet, open je liever Netflix of sociale media. Bij dit vak ga je zelfs liever afwassen dan studeren.

Oplossing: In dit geval is het slikken of stikken: je moet het vak halen! Wat het beste werkt is met een groep vrienden of op studiedagen aan de slag gaan met het vak, en jezelf tussendoor belonen met iets leuks als je je aan je schema houdt. Laat je controleren door je vrienden, familie of een bijlesdocent. Zorg ervoor dat je het studeren voor dat vak aan het begin van de week plant, dan is de rest van de week in elk geval leuker qua studiewerk.

2. “Ik ben te lui”

Probleem: Tot nu toe hoefde je eigenlijk niet veel te doen voor je studie. Op de middelbare school kon je met een beetje opletten en in het boek bladeren voldoendes halen, en op het hbo en de universiteit is dat eigenlijk niet anders. Tot nu toe kwam je weg met af en toe aan de slag gaan, maar nu je harder aan de bak moet, kun je jezelf niet aan het werk zetten. Je zit te gamen, gaat leuke dingen doen met vrienden, leest het hele internet uit, en kijkt hele seizoenen van series.

Oplossing: Goed nieuws: je bent waarschijnlijk slimmer dan de gemiddelde student op je opleiding. Waar andere studenten studiediscipline hebben aangeleerd door heel erg hard te studeren, heb jij jezelf geleerd dat je met minimale inspanning op het laatste moment ook succes kunt behalen. Maar ja, al ben je de slimste student, je studeert niet af als je niks doet. Dus zet je intelligentie eens in voor je studie, in plaats van voor games en plot twists in films. Maak een slim studieschema en hang deze op de koelkast. Spreek met huisgenoten of vrienden af dat ze je controleren. Of kom op onze studiedagen voor een stok achter de deur!

3. “Mijn leven is gewoon te vol”

Probleem: Je sociale leven is nog nooit zo druk geweest als nu. Festivals, feestjes, terrasjes – de stad bruist en het nachtleven lonkt! Of je hebt bestuurs- of commissiewerk van je vereniging, waar veel tijd in gaat zitten. Misschien heb je een bijbaantje dat ongemerkt meer tijd kost dan je eigenlijk zou willen. Voor je het weet, is er weer een week voorbij zonder dat je ook maar een boek hebt opengeslagen.

Oplossing: Beschouw je studie als je werk. Als iemand je vraagt of je naar het strand of het park wil terwijl je aan het werk bent, dan zeg je geen ja! (Hoe graag je dat zou willen.) Je werk is een afspraak met een ander, maar je studie is een afspraak met jezelf. Waarom zou die afspraak niet net zo hard zijn? Plan eerst je studie, en plan daarna je afspraken eromheen. Lukt het niet? Kom dan je studieontwijkend gedrag verhelpen op de studiedagen. Je doet op studiedagen waarschijnlijk drie keer zoveel als thuis en om vijf uur trek je voldaan de deur achter je dicht. Daarna kun je gamen, films kijken of het nachtleven in. Dan is de avond écht van jou.


Met de juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF