Studeren bij Studiemeesters Amsterdam: puzzelen met anderhalve meters

Het lijkt een eindeloze tijd geleden: studenten die met zicht op de bomen buiten, tafel aan tafel, aan hun eigen werk zitten. Tot begin maart 2020 konden zeven studenten op die manier van negen tot vijf studeren bij Studiemeesters in Amsterdam. Wanneer de studiedag helemaal vol zat, met veertien studenten, konden zeven andere studenten aan andere bureaus zitten en studeren. Nu, mei 2020, kunnen er in de ‘oude’ studiezaal in totaal zeven studenten studeren en zijn er vier mooie rustieke ‘luxe-plekken’ gerealiseerd in het aquarium waar voorheen onze officemedewerkers zaten.

Noodindeling 1: briefjes met ‘Vrijhouden a.u.b.’

In maart raakten we tamelijk rap in de situatie waarin een groot aantal collega’s niet meer op kantoor te vinden was. Hierdoor brak er een liminele periode aan in de Rapenburgerstraat waarbij positieve en negatieve spanning, en vrijheid en onduidelijkheid elkaar chaotisch afwisselden. Voor hen die nog wel op locatie waren, bleken er ook nieuwe problemen te moeten worden opgelost, en wel specifiek het probleem van de plattegrond.
    De informatie die in die tijd beschikbaar was, was schaars, zeer schaars. Tijdens onze eerste online teamavond (borrel) gokte ik op de heropening van de horeca op 19 april… Die whisky is ruimschoots aan mijn neus voorbijgegaan. Dit zou langer gaan duren dan aanvankelijk vermoed. Zodra duidelijk was dat ook Studiemeesters iets moest met die anderhalve meter afstand, ontstond de eerste noodindeling voor de studiezaal. Dit waren A4’tjes met het opschrift ‘Vrijhouden a.u.b.’. In de oude opstelling betekende dit heel veel briefjes. Bij het strikt naleven van de anderhalve meter was er op deze manier voorlopig plaats voor maximaal drie studenten.

In die beginperiode was het zoeken. Studenten waren onzeker over hun studie en zegden veel af. Anderen waren juist blij met de ontstane rust en kwamen vaker. Begeleiding online kreeg een boost, en ook werden voor het eerst in onze geschiedenis online studiedagen georganiseerd. Op locatie zelf bleef het rustig. Er was weinig individuele begeleiding, dus een overschot aan studiedagstudenten kon meestal wel een plek vinden elders op kantoor. Met het oog op een mogelijke (tijdelijke) lockdown ontstond er een kantoorplantadoptieplan.

Noodindeling 2: mozaïek met meubilair

Tijdens studiedagen bleef het knagen dat er slechts drie mensen in de grote zaal pasten. Het werd bovendien steeds duidelijker dat die anderhalve meter langer gangbaar zou zijn dan gehoopt. Daarom zou het wellicht de moeite lonen om op een vrijdagmiddag, waar we normaal met het team gezellig borrelen, met kasten, tafels en stoelen te gaan schuiven. En het loonde inderdaad… een beetje.
    Van drie studiedagplaatsen naar vier. Procentueel gezien een enorme vooruitgang natuurlijk. In absolute zin stelde het niet veel voor. Door de tafels zo tegen elkaar te zetten dat er ook van stoel tot stoel voldoende afstand bereikt werd, ontstonden twee mega-werkplekken waarbij de studiedagbegeleider op anderhalve meter afstand voorlangs kon lopen.

Ondertussen werd er vanuit het (t)huis van de vestigingsmanager hard nagedacht over een nog betere indeling voor onze verdieping. Daarvoor is er op locatie gemeten. Veel gemeten, goed gemeten, en zeker ook verkeerd gemeten (my bad). Maar uiteindelijk kwam er een nieuw plan voor de indeling. En dat nieuwe plan omvatte niet enkel de studiedag. Het plan omvatte de hele verdieping van Studiemeesters Amsterdam. Alles op de schop.

En nu?

Die laatste herinrichting is in één weekend geregeld. Na een studiedag op vrijdag hebben we met drie mensen een begin gemaakt met de studiedagruimtes. In de rest van het weekend, en vooral op zondag, heeft de vestigingsmanager zich met partner het schompes gesjouwd en gesleept.

Maar het resultaat mag er zijn. Nu kunnen er zeven studenten én een studiedagbegeleider in de studiezaal. Daarnaast zijn er in het aquarium, waar voorheen ons planteam zat, vier super-de-luxe-extra-grand-plus studieplekken ontstaan. Alles op minimaal anderhalve meter afstand van andere studenten. De ruimte waar voorheen de intakes werden georganiseerd, is nu geschikt voor één persoon van de planning. De keuken is leeg. Daar kun je nu met gemak op anderhalve meter afstand van ieder ander koffie, thee, water, melk of wat dan ook pakken. In de ruimtes waar voorheen individuele begeleiding werd gegeven, staat dat nog steeds op de planning. Wel ook op anderhalve meter afstand.

En straks?

De nieuwe inrichting werkt. Natuurlijk mis ook ik datgene waar ik gewend aan was geraakt. Ik hoop dat mijn collega’s snel weer vaker over de vloer komen. Ik hoop dat we ook snel weer op een vrijdag met elkaar kunnen borrelen, desnoods op anderhalve meter afstand. Maar het werkt. De grootste uitdaging die ik voor de nabije toekomst zie, is het organiseren van plekken waar je ook je skype-meetings kunt hebben zonder dat anderen daarvan kunnen meegenieten. Het is wat dat betreft toch echt te hopen dat het hoger onderwijs snel weer in een normale routine komt waarbij je ook weer medestudenten van je eigen opleiding kunt spreken, en waarbij je weer colleges hebt met docenten en zo. Dat was toch best leuk soms.

De boodschap voor nu: wij zijn open! Kom studeren op een rustige, veilige plek. Het hoeft niet in je eentje thuis.

In ons protocol lees je meer.

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF