Hotelschool the Hague: Cost-Volume-Profit Analysis

Sander geeft bijles en training in MFD (Making Financial Decisions). Op verzoek van studenten van Hotelschool The Hague geeft hij nog eens een korte uitleg over één van de lastigste analyses.

CVP

CVP analysis staat voor Cost-Volume-Profit analysis, ofwel, in normaal Nederlands, het verband tussen het aantal verkochte producten of diensten van een hotel en de kosten en winst die daarbij gemaakt worden. Of nog simpeler gezegd: Hoeveel producten moet ik verkopen om winst te maken?

Dit is een belangrijke vraag voor elk bedrijf. Het zit ‘m namelijk vooral in de Fixed Costs (vaste kosten). Dit zijn kosten die je altijd maakt, hoeveel producten je ook verkoopt. Zelfs als je niets verkoopt, heb je nog altijd deze kosten. Voorbeelden hiervan zijn de huur, het salaris van de directeur en andere personeelsleden, elektriciteit, verzekeringen en rente. Wanneer je één product verkoopt, maak je weliswaar op dit product zelf winst (de verkoopprijs is namelijk hoger dan de inkoopprijs – het verschil noemen we ‘Contribution Margin’), maar de vaste kosten moeten eerst nog helemaal betaald kunnen worden voordat er echt winst is gemaakt.

Er bestaat een formule om de Break-Even Amount te berekenen, zodat je kunt bepalen hoeveel producten je moet verkopen om winst te maken. Deze is als volgt:

Break-Even Amount = Fixed Costs / Contribution Margin per product

Een heel simpel voorbeeld: De huur voor je pand kost 500 euro. De verkoopprijs van je producten is 10 euro en de inkoopprijs is 5 euro.

Als je 1 product verkoopt, is je Revenue 10, de Cost of Sales 5 en de Fixed Costs 500. De winst is dan 10 – 5 – 500 = -495. Je maakt hier dus verlies.

Hoeveel producten moet je verkopen om uit de kosten te komen? Nou, je moet zoveel producten verkopen dat de Revenue minus de Cost of Sales minus de Fixed Costs gelijk is aan 0 (Revenue – Cost of Sales – Fixed Costs = Net Income). In formulevorm:

X * (10 – 5) = 500

X = 500 / (10 – 5)

In dit geval is de uitkomst 100 (500/(10-5)). Dit klopt ook. Want:

Revenue = 100 * 10 = 1000

Cost of Sales = 100 * 5 = 500


Gross Profit = 500

Fixed Costs = 500.


Net Income = 0

Vul je in de formule de oorspronkelijke termen weer in op de plaatsen waar 500, 10 en 5 staan, dan kom je weer op de algemene formule uit:

X = 500 (Fixed Costs) / (10 (verkoopprijs) – 5 (inkoopprijs)).

De verkoopprijs minus de inkoopprijs is de Contribution Margin, dus de algemene formule klopt:

X = Fixed Costs / Contribution Margin per product.

Sander hoopt dat deze korte uitleg je weer op weg heeft geholpen. Mocht je meer uitleg nodig hebben over CVP of over andere onderwerpen, dan kun je altijd bij hem langskomen voor een bijles. Meer weten over Studiemeesters voor Hotelschool The Hague? Bekijk hier de overzichtspagina van studiebegeleiding voor Hotelschoolstudenten.

ARCHIEF