Hoe houd je je scriptie onder controle?

Wanneer je een onderzoeksopzet of een scriptie schrijft, heb je een kans om te laten zien wat je geleerd hebt. Dit is jouw moment! Zorg dus dat je je scriptie onder controle houdt; laat de scriptie er niet met je vandoor gaan en leer op tijd om hulp te vragen.

Maar wat nu als….

…je begeleider niet tijdig reageert en je werk telkens maar half gelezen heeft. Spreek je begeleider hierop aan; wees proactief, maar ook begripvol. Maak van tevoren duidelijke en heldere afspraken over de verwachtingen over en weer. Een professionele houding wordt gewaardeerd en eveneens beloond: lever op tijd in, communiceer over eventuele vertragingen, geef inzicht in je planning en bespreek problemen. Mocht een begeleider niet genoeg tijd voor de begeleiding hebben, kaart dit aan bij je docent, studieadviseur en/of decaan. Wees niet bang om te vragen, maar blijf redelijk.

…je telkens afgeleid wordt wanneer je eigenlijk aan je onderzoek/scriptie moet werken. Ook dit is een vorm van studieontwijkend gedrag. Probeer je onderzoekstijd af te bakenen en creëer regelmaat en structuur in je dagindeling. Sta op tijd op, eet op vaste tijden en ga op tijd naar bed. Bewaak je studietijd: studeren is je werk. Het kan helpen om een vaste studeerplek te kiezen, bijvoorbeeld in de bibliotheek, bij een vriend(in) of in de studieruimte bij Studiemeesters. Houd je werkplek vrij van afleiding, hierbij is internet zowel je grootste vriend als vijand. Indien nodig, installeer software op je computer die de toegang tot bepaalde sites tijdens studieuren afsluit.

…je vast zit en je er zelf niet uitkomt. Leer tijdig te (h)erkennen dat het niet lukt. Vastzitten is niet iets om je voor te schamen en ook geen teken dat je het niet kan. Soms betekent het gewoon dat je het nodig hebt om met iemand anders van gedachten te wisselen en zo orde te scheppen in je hoofd. Een andere keer kan het betekenen dat je een bepaalde vaardigheid nog moet leren en dat je hier meer hulp bij nodig hebt. Natuurlijk kan vastzitten in het scriptieproces ook een symptoom zijn van een onderliggend probleem of ziekte, bijvoorbeeld tijdgebrek of depressiviteit. Wat het ook is, blijf niet vastzitten. Geef aan dat het niet goed gaat bij vertrouwelingen en schroom niet om professionele en/of academische hulp in te roepen.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF