Scriptie afronden – tips van een ervaren scriptiebegeleider

Scriptiebegeleider Ivar spreekt veel studenten die hun scriptie aan het afronden zijn. Hij heeft altijd goede raad voor studenten die vlak voor hun scriptiedeadline zitten.

Ivar, wat is jouw tip voor het afronden van een scriptie?

Een tip die ik vroeger als student kreeg van mijn begeleider is me altijd bijgebleven. Nu ik zelf scriptiestudenten begeleid komt deze tip weer goed van pas. Mijn motto is: ‘The first virtue of a thesis is that it is done!’

ivars-motto-tegen-perfectionisme

Voor welke studenten is dit een goede tip?

Dit is een mooi motto voor perfectionistische studenten die vaak het gevoel hebben dat het nog niet goed genoeg is. Deze studenten besteden te veel tijd aan het herschrijven en teruglezen van tekst. Door de focus op details worden de hoofdzaken (zoals de naderende deadline) niet meer onderscheiden van de bijzaken.

Wat betekent het precies?

Als de deadline van een paper, essay of scriptie dichterbij komt, kun je op een gegeven moment stellen dat de kwaliteit van het geleverde werk ondergeschikt raakt aan het afkrijgen van de opdracht. Als je de opdracht niet af krijgt, kan er immers niets beoordeeld worden en heb je het hoe dan ook niet gehaald.

Wat moet iemand doen om het af te ronden?

Ik zeg altijd: Het feit dat je zoveel met details bezig bent geeft aan dat je goed weet waar je mee bezig bent en goed in de stof zit. Vlak voor de deadline moet je die kennis inzetten om de opdracht af te ronden. Je mag erop vertrouwen dat je voldoende kennis hebt om dat te doen!


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF