Studiebegeleiding voor doorstromers

Doorstromers doen het goed

Hbo’ers doen het steeds beter op de universiteit. De laatste lichting doorstromers presteert zelfs beter dan de vwo’ers van een paar jaar geleden. Meer dan de helft van de doorstromers, jaarlijks ongeveer 1500 studenten, haalt binnen vier jaar het bachelordiploma, zo blijkt uit de landelijke cijfers die het Hoger Onderwijs Persbureau bij de universiteitenvereniging VSNU opvroeg. Zelfs doorstromers van het mbo die na hun hbo-propedeuse aan een wo-opleiding beginnen (jaarlijks zo’n 200) halen goede resultaten. Meer dan de helft van de studenten uit de meest recente lichting heeft het diploma binnen vier jaar behaald. Dat percentage ligt even hoog als dat van de afgestudeerde vwo’ers van enkele jaren daarvoor.

Ook bij Studiemeesters

Sibel is zo’n doorstromer. Ze is 25 jaar en studeert Hbo-Rechten. Ze kwam naar Studiemeesters omdat ze behoefte had aan meer scriptiebegeleiding dan haar opleiding haar bood. Sibel vertelt dat ze bij Studiemeesters leerde hoe ze een goed onderzoeksvoorstel schrijft. ‘De hoofdvraag bijvoorbeeld, die kreeg ik maar niet goed afgebakend. Studiemeesters heeft me geholpen door inzicht te geven in hoe het wel en hoe het niet moet. Ook heb ik leren plannen en zelfs mijn motivatie is weer terug.’ Hoe dat laatste komt? ‘De begeleiding is bij Studiemeesters persoonlijker. Er wordt gevraagd hoe het met me gaat. Dat motiveert me.’ Doorstromers hebben daar volgens haar nog net wat meer behoefte aan dan niet-doorstromers. Begeleiders van doorstromers raadt ze daarom het volgende aan: ‘Vraag de student zo nu en dan hoe het met hem of haar gaat.’

Ondanks een slechte start

Sibel is vastberaden om haar droom te bereiken. Ze heeft geen goede start in het onderwijs gehad. Ze kreeg op de basisschool een havo/vwo-advies, maar op de havo voelde ze zich niet thuis. Vroeger stotterde ze veel en op de havo werd ze gepest. Ook met haar mentor kon ze het vanaf het begin niet goed vinden, omdat ze op haar eerste dag te laat kwam. Sibel kwam die dag terug van vakantie — dat was met school overlegd — maar het bleek een slecht begin. Haar cijfers leden onder de situatie, ondanks het feit dat ze graag wilde leren en vastberaden was. Ze zakte dan ook af naar het vmbo en rondde daarna het mbo af. Maar omdat ze leren leuk vindt (en altijd leuk heeft gevonden!), stroomde ze door naar het hbo.

Je droom achterna

Volgend jaar wil ze beginnen aan een pre-master, zodat ze het jaar daarop kan beginnen aan een master Staats- en Bestuursrecht. ‘Doorstromers zijn mensen die bewust kiezen, goed weten wat ze willen. Ze hebben vaak een duidelijke toekomst voor zichzelf uitgestippeld en werken er hard voor om die te bereiken.’ Welke boodschap ze wil doorgeven aan andere doorstromers? ‘Luister niet te veel naar wat anderen zeggen. Jij kent jezelf beter dan anderen jou kennen. Doe datgene waarvan jij denkt dat je het kunt en geef het niet op.’


Nieuwsgierig naar Studiemeesters? Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF