Kinge Siljee, oprichter van Studiemeesters: “Studenten hebben baat bij meer hulp”

Eind 2011 richtte Kinge Siljee Studiemeesters op, met als doel studeren op hbo en universiteit leuker te maken. “Studeren hoeft geen drama te zijn. Je kunt onderwijs zo inrichten dat studenten met plezier en met weinig stress hun studie voltooien.” Kinge Siljee vertelt over haar visie op studeren, waarom ze Studiemeesters heeft opgericht, en vooral ook waarom de methode van Studiemeesters zo goed werkt.

Waarom is er zoveel vraag naar de begeleiding van Studiemeesters?

“Goede vraag. Ik denk dat het reguliere onderwijs niet voldoet aan de wensen en behoeften van studenten. Of dat door bezuinigingen of schaalvergroting komt, durf ik je niet te zeggen, maar ik zie wel dat veel studenten vroeger of later een blokkade ervaren in hun studie. Dat kan een struikelvak zijn, of geworstel met de scriptie. Of de gehele motivatie zakt onder het nulpunt en studenten gaan hun studie ontwijken.

Studenten zijn, net als alle mensen, individuen. Ze hebben eigen sterktes en valkuilen, eigen manieren van studeren, uiteenlopende doelen en plezier in verschillende dingen. Daarom vind ik ook dat je in de eerste plaats naar de student zelf moet kijken: waar ben je goed in, wat vind je moeilijk? Wat wil je bereiken? Aan de hand daarvan maak je dan een plan dat de student beter past.

Mensen vragen me wel eens naar mijn geheim. Eigenlijk heb ik dat niet: je moet gewoon goed kijken naar wat een persoon nodig heeft om haar of zijn doelen te halen. Of het nou gaat om een student rechtsgeleerdheid die worstelt met de volgorde van de hoofdstukken van haar scriptie, of om een eerstejaarsstudent small business die wil weten hoe je studeren voor toetsen aanpakt: mensen hebben een persoonlijke aanpak nodig die ervoor zorgt dat ze het zelf kunnen.

Inmiddels hebben we meer dan drieduizend studenten geholpen, en de muren hangen helemaal vol met kaartjes van studenten die ons bedanken. Ons krijtbord staat vol met persoonlijke overwinningen. Dat heeft alles te maken met onze aanpak: studeren weer effectief en leuk maken, zodat studenten voldoendes kunnen halen en afstuderen.”

Wat voor mensen werken bij Studiemeesters?

“De mensen die bij Studiemeesters werken hebben we uitgezocht omdat ze kundig zijn in hun vakgebied, en aardig, en omdat ze goed kunnen uitleggen en met de student meedenken. Of een student nou perfectionistisch is en faalangst heeft, of prima weet wat hij moet doen maar het uitstelt: we hebben een team dat op al die vlakken kan helpen. En dat geldt inhoudelijk ook: er komen weinig vragen om inhoudelijke bijles die we niet kunnen beantwoorden. Deskundigheid en betrokkenheid staan daarom bovenaan in alle lijstjes. Vaak werken we ook als team samen om een student te helpen en zetten we meerdere experts in om een probleem op te lossen. Ik ben heel erg trots op het team, en elke keer als iemand weer een lastig tentamen haalt of afstudeert, springt iedereen hier een gat in de lucht.”

Je hebt onlangs een boek geschreven over studieontwijkend gedrag. Waarom juist daarover?

“Studieontwijkend gedrag is een enorm probleem vandaag de dag. Als je ziet welke ellende het oplevert, denk ik dat we het effect van uitstelgedrag flink onderschatten. Je ziet dat veel studenten door hun studieontwijkend gedrag onder hun niveau presteren: ze kúnnen sneller studeren, hogere cijfers halen, hun scriptie veel effectiever schrijven, maar het lukt ze niet. De gevolgen kunnen heel groot zijn: torenhoge studieschulden, studenten die van hun opleiding af moeten zonder diploma, of bachelorstudenten die gedemotiveerd zijn waardoor ze geen master meer willen doen. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor iedereen: de stress, de verloren tijd, het zinloos gespendeerde collegegeld, gebroken ambities, noem maar op. En dat terwijl het niet hóéft. Je kunt de routine die je nodig hebt om je studie te voltooien ook aanleren. Omdat ik al zo lang bezig ben met studiemotivatie, heb ik de meest effectieve methodes om van je uitstelgedrag af te komen opgeschreven in mijn boek. De kern is dat je eerst moet weten waarom je uitstelt, en daarna een aanpak moet volgen die de oorzaak van je studieontwijkend gedrag aanpakt.”

Krijg je positieve reacties?

“Ja, meer nog dan ik had verwacht. Er zijn zelfs mensen die me mailen en zeggen: Als ik dit eerder had geweten, dan had ik mijn droomstudie kunnen afmaken, dan was ik wél afgestudeerd, en was ik niet al die jaren boos op mezelf geweest. Dat is precies waarom ik het boek schreef: de kennis over studieontwijkend gedrag toegankelijk maken voor een breder publiek.”

Wat is de belangrijkste tip tegen uitstelgedrag die je de lezer wilt meegeven?

“Hou op met boos zijn op jezelf, en maak een plan dat specifiek voor jou werkt. Motivatie is niet iets wat uit je tenen moet komen, maar zit ‘m in een omgeving die jou stimuleert om iets te gaan doen. Voor de meeste mensen geldt: laat je smartphone thuis en zoek anderen op om samen te gaan studeren. Mijn hele boek staat vol met tips, maar dit advies geef ik aan elke student bij Studiemeesters.”

Tot slot: heb je het schrijven van het boek uitgesteld?

“Haha, die vraag krijg ik heel vaak. Ik heb mezelf ingeschreven voor onze eigen studiedagen, en ik leverde mijn telefoon in. Anders had ik er vast veel langer over gedaan om het boek te schrijven. Dat ik veel weet van uitstelgedrag wil niet zeggen dat ik er zelf geen last van heb.”

Kinge Siljee, oprichter van Studiemeesters

Kinge Siljee, oprichter van Studiemeesters


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF