Het vergiet – Maaike over haar scriptie

Maaike grabbelt een vraag uit het vergiet:

Welk compliment zou je jezelf kunnen geven als je kijkt naar je inspanningen voor je studie?

“Hmm”, aarzelt Maaike. “Dat ik wel een doorzetter ben, omdat ik al drie jaar bezig ben met mijn scriptie, maar niet heb opgegeven?!”

Maaike het vergiet

Enthousiasme

Maaike schrijft een scriptie over statelozen, personen die door geen enkele staat als onderdaan worden beschouwd. “Ik las veel over dit onderwerp in de krant, werd erg nieuwsgierig en vroeg me steeds vaker af hoe het mogelijk is dat sommige mensen zich niet kunnen beroepen op hun mensenrechten.” Als ze enthousiast over mogelijke verklaringen vertelt, komen begrippen als ‘Hanna Arendt’, ‘plan van gemeenschap’ en ‘plan van soevereiniteit’ voorbij.

Drie jaren vlogen voorbij

Het is al drie jaar geleden dat Maaike aan de scriptie begon. “In de oriëntatiefase dook ik meteen al de diepte in. Daardoor raakte ik volledig de weg kwijt.” Maar in die drie jaar heeft ze niet stilgezeten. Maaike begon aan een schakelprogramma aan de UvA om meer te weten te komen over mensenrechten. Ze liep ook stage bij Human Rights Watch en bij een overheidsinstantie.

De scriptie-schrijfblokkade

Afgelopen zomer wilde Maaike haar scriptie weer oppakken. “Ik wilde er echt voor gaan, maar het lukte niet. Ik wilde alles heel goed op papier krijgen en alles meteen goed doen, maar dat werkte averechts. Ik kreeg niks op papier. En dan een begeleider die je maar een paar keer kan spreken, die heel efficiënt met zijn tijd om moet gaan en het liefst ziet dat je in één keer presteert… Dat leverde me een flinke blokkade op.”

Scriptiebegeleiding werkt

Wat ze nodig had, was meer uitleg – en een stok achter de deur. Die vond ze in de scriptiebegeleiding van Studiemeesters, die ze combineert met studiedagen om de vaart erin te houden. “Het is bovendien gezellig om niet alleen achter je computer te zitten en om samen te lunchen. Dan zie je dat je niet de enige bent die worstelt met zijn scriptie.”

Tot slot

“Ik ga gewoon door en deze keer gaat het me lukken!”


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF