Hoeveel tijd kost je scriptie? Reken het uit en kies je deadline

Hoeveel tijd heb ik nodig om een scriptie te schrijven? Hoeveel weken gaat het duren? En hoeveel uur moet ik voor mijn thesis reserveren? De tijd die een student nodig heeft voor zijn hele scriptieproces, varieert sterk per persoon, per situatie, per opleiding én per project. Na het lezen van dit stuk kun je uitrekenen hoeveel tijd je moet reserveren voor je scriptie.

De formule

Bereken hoeveel tijd je nodig hebt in de volgende drie stappen:

Stap 1. Bereken het totale aantal uren
Weet je hoeveel uur je in totaal nodig zult hebben? Dat bereken je als volgt: Vermenigvuldig het aantal studiepunten dat je krijgt voor je scriptie met 28. Dat is het aantal uur dat studenten volgens de opleiding nodig hebben voor de scriptie, want 1 ECTS staat voor 28 uur studeren. Er is doorgaans geen reden om aan te nemen dat jij minder uren nodig hebt. Echt niet.

Stap 2. Bereken en reserveer het aantal uren per week
Weet je hoeveel uur per week je aan je scriptie moet besteden? Dat bereken je als volgt: Deel het totale aantal uren van de scriptie door het aantal weken dat je hebt tot de deadline. Nu weet je hoeveel uur je per week nodig zult hebben om je deadline te halen. Markeer in je agenda de weekdagen en dagdelen waarop je deze uren gaat maken. Bewaak deze tijd als een tijger. Niets anders dan je scriptie mag aanspraak maken op deze tijd.

Stap 3. Maak de balans op
Heb je tijdens werkdagen weinig tijd omdat je te veel andere verplichtingen hebt, bijvoorbeeld in de vorm van commissies, bestuur, sport op hoog niveau, werk of zorg voor anderen? Dat mag – als je dat wilt. Jij bepaalt zelf waar je prioriteiten liggen. Maar als je veel andere verplichtingen hebt, en daardoor minder tijd voor je scriptie hebt, moet je er wel rekening mee houden dat het langer zal duren voor je afgestudeerd bent. Bekijk hoeveel tijd jij per week overhebt voor je scriptie en bereken met behulp van je totale aantal uren wanneer je klaar zult zijn. Wees daarbij realistisch, want onrealistische verwachtingen zijn erg demotiverend. Een scriptie wordt immers zelden in twee weken geschreven. Wil je je deadline niet uitstellen? Dan zul je meer tijd vrij moeten maken.

Tip van scriptiespecialisten

Houd er rekening mee dat een scriptie een groot project is. Grote projecten zijn niet iets voor ‘erbij’ of ‘tussendoor’. Weliswaar heb je vaak weinig contacturen, maar dat betekent niet dat je op werkdagen tijd overhebt voor bijbanen, hobby’s of vrienden. Beschouw een scriptieproject bij voorkeur als een fulltimebaan met een contract voor een aantal maanden.


Zonder vertraging een goede scriptie schrijven? Dat kan! Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF