Voorwoord schrijven voor een scriptie? Bekijk deze voorbeeldopzet

Ben je toe aan het schrijven van je voorwoord? Dan feliciteren we je eerst even met het feit dat je je scriptie (bijna) af hebt en dat je op het punt staat hem in te leveren. Goed gedaan! In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten om een voorwoord te schrijven, zodat je je scriptie mooi kunt afronden. Succes met de laatste loodjes!

Wat is een voorwoord?

Het voorwoord is de eerste tekst van een rapport, verslag of scriptie. Het is een stukje tekst dat voorafgaat aan je scriptie. Het is dus letterlijk een woord vooraf. Met andere woorden, voordat je scriptie begint mag je even wat vertellen in een persoonlijke stijl. Let op: maak het niet té persoonlijk, houd het wel professioneel.

Wat staat er in een voorwoord?

Je voorwoord is een persoonlijk woord vooraf. ‘Persoonlijk’ houdt in dat je kunt vertellen over jouw ervaring met je scriptie. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over het doel waarmee je ging studeren, over het plezier waarmee je aan je scriptie hebt gewerkt of wat je hebt geleerd van je scriptie. Meestal bestaat het voorwoord uit tenminste drie alinea’s.

Voorbeeld voorwoord

Bouw je voorwoord bijvoorbeeld door drie tot vier alinea’s te schrijven. In de eerste alinea omschrijf je het onderwerp van je scriptie en de opleiding waarvoor je deze scriptie schrijft. In de tweede alinea vertel je iets over je achtergrond (vooropleidingen, stages etc.) en hoe je tot dit onderwerp bent gekomen of waarom je dit onderwerp hebt gekozen. In de derde alinea vertel je iets over het verloop van jouw afstudeerproces. Wat vond jij leuk, bijzonder, interessant of leerzaam? Ten slotte bedank je in de vierde alinea mensen die je geholpen hebben.

Wie bedank je?

Bedank de mensen die je gesteund of geïnspireerd hebben. Je bedankt over het algemeen alleen mensen die echt geholpen hebben. Vergeet vooral je docenten niet: Bedank ze voor hun begeleiding en hun feedback in dit leerproces. Doe dit altijd – ook als je het niet altijd even gezellig vond!

Hoe sluit je af?

Wens de lezer veel leesplezier toe. Sluit af met je voor- en achternaam. Vermeld ook de plaatsnaam en de datum van schrijven.

Tip: wees positief

Als je minder enthousiast bent over het verloop van je scriptieproces, dan kun je hier best wat over zeggen, maar wees niet te negatief. Je voorwoord is immers het eerste wat de lezer leest, en je wilt niet per ongeluk je hele scriptie in een negatief daglicht zetten. Als je toch wat ‘uitdagingen’ wilt vermelden, probeer je dan genuanceerd, diplomatiek en een beetje positief uit te drukken. Wil je laten weten dat het voor jou niet altijd makkelijk was? Zeg er dan ook bij dat je er veel van geleerd hebt. Woorden die je liever vermijdt, zijn ‘helaas’, ‘mislukt’, ‘ik wilde eigenlijk’.


Ben je je scriptiedocument compleet aan het maken? Lees ook deze blogpost over alle onderdelen van een volledig scriptiedocument.


Zonder vertraging een goede scriptie schrijven? Dat kan! Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF