Hoe maak je een gestapeld staafdiagram?

100% gestapelde staafdiagrammen zijn geschikt voor het rapporteren van resultaten van vragen met Likertschalen. Voor vragen zonder Likertschaal gebruik je gewone staafdiagrammen.

Voorbereiding:

  1. Maak frequentietabellen in SPSS.
  2. Exporteer de SPSS-output naar Excel.

Begin nu met het maken van een figuur:

  1. Neem de waarden (valid percent) over en maak een ‘nette’ tabel. Maak zoveel mogelijk gebruik van copy-pasten, want dan maak je geen typefouten. Tip: experimenteer eens met ‘plakken speciaal’ en ‘transponeren’. Als het aantal respondenten per stelling verschilt, dan geef je het aantal respondenten aan achter de tekst van de stelling. Is het aantal respondenten overal gelijk, dan vermeld je de (n=…) één keer in de uiteindelijke titel van je figuur.

Tabel 1.1. Voorbeeld van een ‘nette’ tabel

  1. Stel de waarden van de cellen in op ‘percentage’.
  2. Zet de stellingen in de goede volgorde (van groot naar klein op basis van de som van ‘mee eens’ en ‘helemaal mee eens’). Let op dat je niet alleen de percentages verplaatst maar ook de tekst van de stelling(!).
  3. Selecteer de tabel en voeg een 100% gestapeld staafdiagram in. Zorg dat er percentages in de figuur staan (“labels toevoegen’).
  4. Plak de afbeelding van het staafdiagram in je resultatenhoofdstuk. Geef de figuur een nummer en een titel. Schrijf er een kort stukje begeleidende tekst bij.

Tabel 1.2. Voorbeeld van een frequentietabel voor meerdere stellingen met een Likertschaal


Figuur 1.1. Voorbeeld van een 100% gestapeld staafdiagram voor meerdere stellingen met een Likertschaal


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF