Abstract schrijven voor een scriptie of een wetenschappelijk artikel

Bij een goed wetenschappelijk artikel of een universitaire scriptie mag een abstract niet ontbreken. De scriptiespecialisten van Studiemeesters vertellen je alles wat je moet weten om een goed abstract te kunnen schrijven.

Wat is een abstract?

Een abstract is een samenvatting van een wetenschappelijk artikel of van een academische scriptie waarin de essentie van het onderzoek wordt omschreven. Het abstract heeft een duidelijke functie. De lezer die op basis van de titel vermoedt dat het artikel relevant voor hem is, moet na het lezen van het abstract kunnen beoordelen of dit inderdaad het geval is. De lezer besluit dus op basis van het abstract of hij het artikel wil lezen.

Wat staat er in een abstract?

Elk onderdeel van het wetenschappelijk artikel, of elk hoofdstuk van de scriptie, komt terug in het abstract. Het is de kunst om het kort te houden: aan elk onderdeel of elk hoofdstuk wijd je slechts één of twee zinnen. Je gebruikt een hele korte, bondige schrijfstijl voor het abstract. Ingewikkelde zinsconstructies worden vermeden. Je noemt meteen het onderwerp en vertelt weinig over theorie. Je vermeldt de vraagstelling, omschrijft de onderzoeksmethode (deelnemers, instrumenten en procedure) en deelt de resultaten en de conclusies mee.

Hoe lang is het abstract?

Verschillende bronnen zijn erg duidelijk over de lengte: een abstract heeft een maximale lengte van 120 woorden. Studenten die een scriptie schrijven in de vorm van een (lang) wetenschappelijk artikel, masterstudenten Psychologie bijvoorbeeld, dienen zich hier strikt aan te houden.

Tips voor het schrijven

De specialisten van Studiemeesters raden scriptiestudenten altijd aan een paar abstracts van andere artikelen te bekijken voor ze gaan schrijven en zichzelf daarbij de volgende vragen te stellen:

  • Zie je overeenkomsten tussen de abstracts?
  • Herken je op een gegeven moment de vaste opbouw van het abstract?
  • Zijn er bepaalde zinsconstructies die telkens terugkomen?

Als je vanuit dit oogpunt een aantal abstracts hebt bekeken, schud je er waarschijnlijk met gemak eentje uit je mouw voor je eigen onderzoek. Als je het lastig vindt om kort en bondig te schrijven, maak dan eerst een te lang abstract en vraag een studiegenoot het in te korten. Een buitenstaander kan vanwege de frisse blik vaak beter onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken en zal je abstract waarschijnlijk goed kunnen inkorten. Maak eventueel gebruik van één of meer van deze ‘useful sentences for academic writing’ als je een abstract in het Engels schrijft.

Checklist

Een abstract bevat:

  • maximaal 120 woorden
  • de vraagstelling
  • de methode (deelnemers, instrumenten, procedure)
  • de resultaten
  • de conclusies
  • geen ingewikkelde zinsconstructies
  • niet te veel theorie

Zonder vertraging een goede scriptie schrijven? Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF