Hoe rond ik mijn tentamens af terwijl ik mijn scriptie schrijf?

Veel studenten moeten nog tentamens afronden terwijl ze tegelijkertijd bezig zijn met hun scriptie. Het is logisch dat je ze graag allebei af wilt ronden, zeker als dat betekent dat je daarna van je zomervakantie kunt genieten.

Er is een goede reden waarom er zoveel tijd wordt ingepland om je scriptie te schrijven: het kost veel moeite om over je onderwerp na te denken, je onderzoek uit te voeren en vervolgens te analyseren, en je scriptie ook nog daadwerkelijk goed te schrijven. Als je daarnaast dan ook nog eens tentamens hebt, wordt het nog zwaarder.

Werk in blokjes
De oplossing: werk in blokjes. Wanneer je voor een tentamen leert, werken je hersenen anders dan wanneer je je onderzoek analyseert of wanneer je aan het schrijven bent. Die activiteiten moet je dus niet door elkaar heen proberen te doen.

Maak een overzicht van alles wat je in een week gedaan wilt krijgen voor zowel je scriptie als je tentamens. Plan vervolgens blokken in waarin je deze dingen goed van elkaar scheidt. In mijn ervaring is het het handigste om ‘s ochtends te beginnen met leren, wanneer je mentaal nog fris bent. Het analyseren van je onderzoek en het schrijven zijn taken die wat minder belastend zijn, en die kun je daarom beter in de middag of in de avond inplannen. Dit geldt ook voor “productiewerk” zoals het maken van je literatuurlijst, je inhoudsopgave, de opmaak et cetera.

Neem voldoende pauze
Zorg ervoor dat je tussen de blokken voldoende pauze neemt. Je zou bijvoorbeeld in dagdelen kunnen werken en dan je werkzaamheden opsplitsen in ochtend, middag en avond. Pas alleen wel op dat je niet de hele dag doorgaat; twee dagdelen per dag is aan te raden, omdat je ook voldoende rust moet nemen. Wil je in het weekend doorgaan, dan zou ik als ik jou was ook minstens de helft van de tijd vrijhouden voor ontspanning.

Pomodoro
Verder kun je deze grotere blokken opdelen in kleinere blokjes van 20-25 minuten met tussendoor korte pauzes. Dit is de Pomodoro-methode, waarbij het doel is om in deze blokjes alle afleiding te weerstaan en in de korte pauzes even op je telefoon te kijken, te internetten of op een andere manier te ontspannen. Op deze manier kun je je beter tot je werk zetten en zo productiever worden.

Vinger aan de pols
Door op deze manier te werken kun je goed een vinger aan de pols houden met betrekking tot je vooruitgang; je hebt er in ieder geval voor gezorgd dat je bewust je tijd verdeelt over wat je moet doen, en wanneer je regelmatig je voortgang evalueert kun je per dag of per week kijken of de verhouding tussen tentamens en scriptie goed blijft. Dit geeft je ook het vertrouwen dat je uiteindelijk met beide voldoende voortgang boekt om met een goed gevoel je tentamens te maken en je scriptie af te ronden.

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF