Help, ik haal mijn planning nooit!

Maak je een keurige studieplanning, maar lukt het je nooit je daaraan te houden? De meeste studenten hebben daar last van. Met deze slimme technieken overkomt je dat niet meer.

1. Maak je planning concreet

Je planning moet je zo maken dat, als je deze aan een ander zou geven, deze persoon zonder extra uitleg je plan kan uitvoeren. Dus niet: “Vandaag ga ik verder aan Methoden” of “Hoofdstuk 3” of “Schrijven”, maar: “Ik wil morgen alle opdrachten van hoofdstuk 15 maken en controleren” of “Ik wil vandaag de analyse voor mijn opdracht voor het vak Theorie afronden en uitschrijven”. Een concrete planning kun je halen (duim omhoog voor jou!) of niet halen (geeft niks, voor de volgende keer dus iets ruimer plannen).

2. Beloon jezelf

Niks is zo lekker als ontspanning na inspanning. Dat is namelijk de ontspanning die je echt hebt verdiend. Zorg er dus voor dat als je een concreet doel hebt gehaald, je jezelf beloont met ontspanning: iets leuks doen met vrienden, een fijne film, een cappuccino met cacao, wat je maar motiveert.

3. Plan je vrije tijd ook in

De meeste studenten vergeten dat ze meer zijn dan een studeermachine. Je hebt meer in het leven dan studeren: ook ontspannen, sporten, feestjes, verenigingen, politiek, hobby’s, zorgtaken, fysiotherapie, noem maar op. Plan alles compleet in, en verwacht niet dat je tussen de bruiloft van je zus en de eerste dag van het festival een ochtend braaf gaat leren. Je kunt je pas aan de afspraken met jezelf houden als die afspraken met jezelf realistisch zijn bedacht!

4. Beschouw je studie als je werk

Sla je je werk wel eens over? Dat je denkt: geen zin, ik kom niet vandaag? Waarschijnlijk niet. Waarom sla je je belangrijkste taak, namelijk studeren dan wel over? Omdat niemand op je zit te wachten. Het voelt als iets wat je voor jezelf doet, en daardoor minder belangrijk is. Raar, eigenlijk: studeren is je belangrijkste taak! Beschouw een planning voor je studie dus als je rooster op je werk: dat zeg je af voor bruiloften en begrafenissen, maar niet om een kennis te helpen verhuizen of voor een terrasje.

5. Vraag hulp

Het maken van een goede planning is iets wat je moet leren. Lukt het met deze tips ook niet? Wees welkom bij ons, en krijg concreet planadvies waar je de rest van je studie wat aan hebt!


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF