Hoe studeer ik geconcentreerd?

Een hele dag studeren volhouden is niet eenvoudig. Hoe zorg je ervoor dat je studeren volhoudt?

Concentratieboog

Iedere persoon heeft een eigen concentratieboog. Een concentratieboog betekent de lengte waarin je je concentratie kunt opbrengen nadat je bent begonnen je te concentreren. De lengte van de concentratieboog kan sterk verschillen van persoon tot persoon, maar ook van taak tot taak.

Hyperfocus Autistische studenten en studenten met adhd kunnen vaak in een hyperfocus terechtkomen, waarbij ze zich uren achter elkaar kunnen concentreren; en even zo vaak kunnen ze zich maar in korte stukjes tijd concentreren, soms maar tien minuten achter elkaar. De lengte van je boog wordt beïnvloed door je neurologische opmaak, je gezondheid, je interesse, je ervaring, je vermoeidheid en je stressniveau. Daarbij wordt je boog korter als je iets moeilijks moet doen, iets waar je angst of stress van krijgt, of iets waarbij je geen fouten mag maken.

Drie kwartier De meeste studenten hebben bij de meeste taken die ze een hele dag willen kunnen volhouden een concentratieboog van drie kwartier, waarna ze een kwartier rust zouden moeten nemen. Aan het begin van de dag voelt dat als kort, en aan het einde als lang, omdat je vermoeid bent.

Plan je dag

Probeer eens een dag zo te plannen dat je in de ochtend vier blokken van drie kwartier studeert en tussendoor steeds een kwartier pauze inplant. Na de lunch doe je nog eens drie van zulke blokken. Noteer voor jezelf hoe dat gaat. Houd je het vol? Heb je na de pauzes nog zin om aan de slag te gaan (al dan niet met frisse tegenzin)? Zo ontdek je je eigen concentratieboog.

Lees ook drie tips om je beter te concentreren

Wil je eens proberen of het je lukt een hele dag geconcentreerd te studeren? Probeer eens een studiedag bij ons uit!


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF