Online bijles: waarom het werkt!

Regelmatig geef ik aan mijn studenten online bijles. Dit is soms uit noodzaak (bijvoorbeeld omdat een student niet fysiek kan komen wanneer ik zelf werk, of zoals nu, in de huidige coronacrisis), maar het biedt ook een aantal voordelen:

  • Het scheelt je reistijd en reiskosten wanneer je thuis of op school je bijles kunt krijgen.
  • Meestal kun je op meer en andere momenten afspreken als je op afstand werkt.
  • Soms ben je simpelweg niet in de buurt van Studiemeesters op het moment dat je hulp nodig hebt.

Zelf ben ik als begeleider altijd flexibel in mijn uren; zo heb ik regelmatig in de avonduren of in het weekend afspraken online met studenten. Dit is vaak handig wanneer je vlak voor je tentamen zit en je onverwacht toch nog vragen hebt. Of wanneer je aan een opdracht werkt en op het laatste moment toch dingen wilt overleggen of laten controleren.

Hoe werkt online bijles precies?

Meestal gebruik ik Skype om met een student te (beeld-)bellen. Het voordeel is dat je elkaar kunt zien, zodat een online bijles bijna even vertrouwd voelt als elkaar in levenden lijve spreken. Het voordeel van Skype is verder dat je via de chatfunctie stukken tekst met elkaar kunt delen of bestanden kunt versturen. Behalve Skype is ook WhatsApp een alternatief. Mocht je verbinding of computer niet meewerken, dan is ook de telefoon een prima optie.

Skype
Meestal heb ik Skype aan de linkerkant van het scherm staan en de toegestuurde stof van de student aan de rechterkant. Zo kan ik direct meelezen met leerstof of opdrachten, zodat het net is alsof je als student letterlijk naast me zit en ik op je scherm meekijk. Op deze manier bespreek ik dan de stof met je, maken we samen opdrachten of kun je vragen stellen.

Als het nodig is teken ik zelf op papier grafieken of andere informatie uit, die ik dan gemakkelijk met mijn telefoon kan fotograferen en toesturen, of simpelweg via scherm delen of voor de camera kan laten zien.

TeamViewer
Met het programma TeamViewer is het mogelijk om je computerscherm met iemand anders te delen, en zelfs om het toetsenbord en de muis over te laten nemen door degene die meekijkt. Dit werkt vaak goed als ik een stuk tekst of bijvoorbeeld een Excel-sheet met je zit te bespreken. Met de muis kan ik dan dingen aanwijzen of passages highlighten. Natuurlijk blijft het jouw werk, dus de inhoud moet je zelf schrijven.

Net zo goed als fysieke bijles
Vaak hoor ik van studenten dat online bijles net zo goed werkt als fysieke bijles, plus dat je geen reiskosten hebt en geen reistijd, en dat je afspraken gemakkelijker in kunt plannen op het moment dat het jou goed uitkomt. Schroom daarom niet om aan ons te vragen wat de mogelijkheden zijn, zodat je kunt profiteren van de voordelen die de technologie ons tegenwoordig biedt!

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek. We helpen je graag verder.

Meld je aan voor online begeleiding

ARCHIEF