Een studie volgen zonder de juiste vooropleiding: alle opties op een rij

Als je wilt gaan studeren, weet je waarschijnlijk al de route die je moet nemen om dit te kunnen bereiken. Je gaat naar de middelbare school, en daarna start je met je vervolgopleiding. Maar wat als je deze route niet hebt genomen, maar toch wel graag wilt studeren? In deze blogpost bespreken we de opties die je hebt om een studie te starten.

Zonder vooropleiding naar het hbo

Van jongs af aan wordt er al verteld dat je je best moet doen op de middelbare school, zodat je daarna een studie naar keuze kunt doen. Dit is helemaal waar, en het is simpelweg ook de makkelijkste manier om te kunnen doen wat jij leuk vind. Maar wat nu als je door omstandigheden je middelbare school niet hebt afgemaakt? Dit betekent gelukkig niet per definitie dat een studie niet meer voor jou is weggelegd. Ook zonder diploma van de middelbare school kun je binnenkomen bij een hbo-studie. Dit kan dan door middel van een zogeheten 18+/21+-toets, oftewel een DAT (differentiële aanlegtest). Deze test bestaat uit een aantal meerkeuzevragen waarmee kan worden bepaald of jij over voldoende capaciteiten beschikt om een studie te kunnen doen. Elke hogeschool heeft een andere versie van deze toets; soms lijkt het op een IQ-test, soms meer op een havo-examen. Daar zitten wel kosten aan verbonden: een DAT kost ongeveer tussen de 100 en 200 euro. Om te oefenen voor een DAT kun je verschillende proeftentamens proberen. Het is belangrijk om goed de aan de toets gekoppelde eisen door te nemen op de site van de hogeschool naar keuze.

Zonder vooropleiding naar het wo

Het is ook mogelijk om zonder vooropleiding naar de universiteit te gaan. Hiervoor moet je eveneens een 21+-toets afleggen, het ‘colloquium doctum’. De meeste universiteiten nemen echter zelf deze toetsen niet af, behalve voor een aantal geselecteerde opleidingen. Daarom is dit een weg die niet veel mensen kiezen. Ook is het natuurlijk een grote stap om zonder vooropleiding naar de universiteit te gaan. Mocht je echter erg gemotiveerd zijn om een studie te doen waarvoor geen colloquium doctum wordt afgenomen, dan kun je je inschrijven voor een staatsexamen. Het staatsexamen is speciaal voor mensen die geen diploma hebben van mavo, havo of vwo, en die niet meer op de middelbare school zitten. Het grootste verschil met het normale centrale examen is dat je het zelf moet voorbereiden, en dat je de keuze hebt om voor het hele examen te gaan of alleen voor een paar specifieke vakken. De exameneisen en de waarde van het examen zijn echter wel hetzelfde.

Met mbo-4 naar het hbo

Als je al een mbo-4-opleiding hebt gedaan, is het ook een optie om van daaruit door te stromen naar een hbo-opleiding. Sinds kort is het zelfs mogelijk om door te stromen naar elke hbo-studie die je wilt doen, ongeacht je studierichting op het mbo. De Tweede Kamer heeft de regel afgeschaft dat mbo’ers op basis van hun vooropleiding kunnen worden geweigerd. Hogescholen mogen nu zelf bepalen of en hoe ze de kennis toetsen van mbo’ers met een niet-verwante vooropleiding. Weliswaar is het niet makkelijk om na een vierjarige opleiding opnieuw aan een vierjarige opleiding te beginnen, maar het biedt wel veel meer mogelijkheden voor de toekomst. Financieel gezien is het vanuit de overheid ook goed geregeld; als je aan een hbo-studie begint, krijg je opnieuw het recht om te lenen bij DUO en krijg je ook een nieuwe studenten-ov.

Als je voor jezelf hebt besloten dat dit voor jou het juiste traject is, dan kunnen de hogeschool van jouw keuze of de specialisten van Studiemeesters je hierin verder begeleiden!

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF