Vijf tips voor ambitieuze rechtenstudenten

Houd rekening met deze vijf aanbevelingen van onze juridisch specialisten. Daarmee voorkom je onverwachte studievertraging en mentale overbelasting.

1. Kies bewust wat je wanneer doet
De studielast neemt toe gedurende je studieloopbaan. In het begin kun je dus meer naast je studie doen dan aan het einde. De meeste studenten houden daar geen rekening mee. Zij gaan elk jaar meer studeren én gaan er steeds meer naast doen. Op die manier creëren zij een topzware, lange eindsprint. Na hun afstuderen voelen ze zich uitgeblust.

Stel dat je het omdraait en afwisselt: Het eerste jaar stort je je volledig op je studie. Je ontwikkelt goede studievaardigheden en verwerft een solide basiskennis. Zo leg je een ijzersterk fundament voor je verdere studieloopbaan. In het tweede en derde jaar onderneem je verschillende nevenactiviteiten om ervaring op te doen naast je studie en een mooi CV op te bouwen. Tijdens je master stort je je weer volledig op je studie en haal je hoge cijfers voor de laatste vakken. Je mastervakken zijn tenslotte het meest relevant.

2. Maak een realistisch plan
Alles kan, maar niet alles kan tegelijkertijd. Je krijgt tegenwoordig steeds minder tijd om te studeren. Als je een hoog studietempo wilt houden kun je er niet teveel naast doen. Als je wel veel ervaring wilt opdoen naast je studie, zou je ervoor kunnen kiezen om langer te studeren. Je volgt dan iets minder vakken, maar zorgt er wel voor dat je alle vakken die je volgt, goed voorbereid en in één keer haalt. Zo houd je je motivatie en je energieniveau op peil. Wat je ook doet, zorg dat je plan voor jou realistisch is.

3. Verantwoordelijkheidsgevoel doseren
Ambitieuze, betrokken studenten voelen vaak een grote verantwoordelijkheid richting groepsgenoten en werkgevers. Verantwoordelijkheidsgevoel is een waardevolle eigenschap, maar je moet het wel leren doseren. Het moet niet zo zijn dat je het gevoel krijgt onmisbaar te zijn en het urgente werk voor commissies telkens voor jouw eigen studiezaken laat gaan. Als je dat te lang doet, worden de zaken bij je eigen studie zo urgent dat jij vervolgens de pineut bent. Jij zult zelf voor je studiebelangen moeten opkomen. Leer je eigen tijd goed bewaken. Werken met weekplanningen helpt daarbij.

4. Let op: je scriptie is een fulltime project
We zeiden eerder al dat de meeste studenten er in de loop van hun studie steeds meer naast gaan doen. Tegen de tijd dat ze aan hun scriptie beginnen, zijn ze actief bij verenigingen en hebben ze diverse interessante bijbanen. De scriptie doen zij er wel even naast. Maar vergis je niet – je scriptie is een fulltime project! Een scriptie is niet iets voor ‘tussendoor’. Je komt er dan niet goed in en creëert geen momentum. Het is beter als je hele dagen achtereen met de scriptie bezig kunt zijn. Richt je agenda daarop in.

5. Neem studiebegeleiding voor verbreding, verdieping of versnelling
Rechtenstudenten die studiebegeleiding nemen, gaan de stof écht goed begrijpen en beheersen specifieke vaardigheden beter. Dat maakt studeren leuker! Studenten van alle leeftijden en achtergronden die (nog) beter willen presteren, kunnen terecht bij Studiemeesters. Denk bijvoorbeeld aan…

  • puur inhoudelijke bijles met het doel de stof nog beter te begrijpen en te onthouden;
  • een individuele tentamentraining op maat waarbij je aan de slag gaat met voorbeeldopgaven en oefententamens;
  • extra training in het oplossen van een juridische casus;
  • aanvullende begeleiding bij het schrijven van een juridisch essay;
  • advies over timemanagement voor rechtenstudenten;
  • een serie studiedagen om in een drukke periode heel veel gedaan te krijgen!

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Leiden, Eindhoven of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF