Schrijven voor Juristen

“Als juristen werden betaald voor het aantal woorden dat ze schrijven, waren ze schatrijk.” Mijn scriptiebegeleider begon destijds zijn college met deze profetische woorden, en ik kan niet anders dan hem hierin gelijk geven. Als juristen hebben we vaak de neiging om meer, langere en vooral gecompliceerdere woorden te gebruiken, zelfs wanneer we beknopt en recht-toe-recht-aan zouden kunnen zijn. Waarschijnlijk is de bewuste overtolligheid in de vorige zin je wel opgevallen, wat het voorgaande punt dan ook illustreert!

In de praktijk is het echter raadzaam om niet meer woorden te gebruiken dan absoluut noodzakelijk is. Zo voorkom je dat een lezer in je stuk verdwaalt en zorg je ervoor dat het punt van je verhaal helder blijft. Lees hieronder de een aantal tips die je kunnen helpen een effectiever juridisch schrijver te worden, of meld je direct aan voor persoonlijke online hulp.

Meld je aan voor persoonlijke online hulp

1. Vermijd moeilijk taalgebruik

Goed schrijfwerk reflecteert een heldere gedachtegang en werkt toe naar een conclusie die gebaseerd is op een opeenvolging van logische beweringen. Gebruik daarom taal die zo simpel mogelijk is, zonder de lezer te verwarren met afkortingen en onnodig jargon.

2. Zeg wat je bedoelt en wees duidelijk

Als je wilt dat men je begrijpt, zeg dan precies wat je bedoelt. Selecteer je woorden zorgvuldig, zodat je precies die woorden gebruikt die jou helpen bij het maken van je punt. Laat duidelijkheid prevaleren boven grammaticale perfectie. Als jurist schrijf je immers om je argumenten te onderbouwen.

3. Wees beknopt, accuraat en helder

Schrijf met de behoeften van de lezer of cliënt in het achterhoofd, dus beknopt, accuraat en helder; ga niet onnodig diep op bepaalde zaken in.

4. Lees je tekst na

Herschrijven is een essentieel onderdeel van goed schrijven. Lees als je klaar bent je tekst nog eens na en kijk of de boodschap helder is verwoord. Als je een stuk twee keer moet lezen om het te begrijpen, is dat waarschijnlijk een teken dat je het moet herschrijven.

5. Tot slot

Denk eraan: je schrijfwerk is een reflectie van je vermogen om je gedachten helder te communiceren. Cliënten en lezers zullen je juridische vaardigheden des te meer waarderen als je hoogwaardige schrijfvaardigheid demonstreert door snel, efficiënt en intelligent complexe teksten te schrijven.

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF