Tips om je wettenbundel effectief te gebruiken

800 pagina’s flinterdun papier: de eerste kennismaking met je wettenbundel kan intimiderend zijn! Daarom geven we je hieronder tips die je in staat stellen met de wettenbundel te werken. Zo verandert je wettenbundel van een letterlijk zware last tot een handige studiehulp en een essentiële bron.

1. Plak de meegeleverde tabs in je wettenbundel

Bij de meeste wettenbundels worden stickers meegeleverd die je als tabjes in de bundel kunt aanbrengen. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je dat doet.

2. Begin direct met oefenen

Je mag je wettenbundel gebruiken bij de tentamens voor je juridische vakken. Een openboektentamen dus! Dat klinkt misschien gemakkelijk, maar vergis je niet: je moet wel weten wat je zoekt en je moet de belangrijkste juridische begrippen kunnen vertalen om op je tentamen ook echt iets aan dit boek te hebben. Zorg daarom dat je vanaf het eerste college met je wettenbundel gaat werken. Zo raak je gewend aan het zoeken en aan de belangrijkste juridische begrippen.

3. Markeer de belangrijkste artikelen

Uit je colleges en studieboeken weet je wat de belangrijkste artikelen zijn. Markeer deze met een markeerstift, zodat je ze snel terug kunt vinden.

4. Onderstreep de belangrijkste begrippen

Worden er binnen een artikel voorwaarden, uitzonderingen of belangrijke begrippen genoemd? Onderstreep deze met een potlood. Zo kun je binnen het artikel sneller zoeken en je tentamenvragen ook sneller beantwoorden.

5. Sticker de belangrijkste artikelen

Gebruik stickers om belangrijke artikelen aan te geven. Volg je een introductievak dat veel onderwerpen behandelt? Sorteer dan op kleur; bijvoorbeeld groen voor alle artikelen over arbeidsrecht, roze voor ondernemingsrecht, geel voor staatsrecht, enzovoorts. Je kunt dit ook doen voor belangrijke begrippen; geef alle artikelen die van belang zijn voor de term onrechtmatige daad een gele sticker en alles wat met nietigheid/vernietigbaarheid te maken heeft een groene. Zo kun je alle relevante artikelen over een onderwerp snel terugvinden.

6. Oefen met zoeken via de index

Oefen veel met zoeken tijdens het studeren. Je eerste neiging is waarschijnlijk om alles in het trefwoordenregister achterin de bundel op te zoeken. De kans is echter groot dat er onder het trefwoord waarop je zocht meerdere artikelen genoemd worden die voor jou niet allemaal relevant zijn. Welk artikel is nu het juiste? Wanneer je tijdens het studeren niet alleen het artikel zelf bekijkt, maar ook noteert in welk boek of in welke wet het artikel staat, dan weet je op een gegeven moment waar de voor jou relevante artikelen te vinden zijn. Je kunt dan gaan werken met de index die voor in de wettenbundel staat. Wanneer je weet in welk boek of welke wet iets te vinden is, kun je met deze index sneller zoeken dan met het trefwoordenregister, en dat bespaart je zoektijd op je tentamen.

7. Leer de juridische termen

Juridische taal en spreektaal verschillen van elkaar. Op het tentamen word je hierin getoetst door zelf de rechtsvraag te formuleren en spreektaal te vertalen naar juridische termen. Je vindt de voor jou relevante wetsartikelen namelijk alleen wanneer je op juridische termen zoekt. Zo spreekt de wettenbundel niet van een contract, maar van een overeenkomst. Niet van een boete, maar van een geldboete. Maak tijdens het studeren een lijst met de belangrijkste juridische termen en leer deze voor je tentamen. Zo kun je tijdens het tentamen de juiste rechtsvraag formuleren en de daarbij behorende wetsartikelen vinden.

De 800 pagina’s aan wetteksten leken intimiderend, maar nu je weet hoe je de wettenbundel kunt gebruiken, blijkt deze niet alleen een heel handig, maar zelfs essentieel hulpmiddel voor al je juridische vakken.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Leiden, Eindhoven of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF