Hoe vind ik een stageplek?

Weet je niet goed waar je moet beginnen met het zoeken van een stage? Dan is dit artikel voor jou! Er zijn veel verschillende manieren om een stageplek te vinden. En de ene manier hoeft niet beter te zijn dan de andere. Elke manier van zoeken zal weer andere vacatures opleveren. Hieronder volgt een lijstje met verschillende zoekstrategieën.

1. Stagebank

Online zijn diverse stagebanken te vinden. Hierbij kun je je zoekopdracht verfijnen door je gewenste locatie, type opleiding en opleidingsniveau in te vullen. Daarnaast houden sommige scholen een eigen vacaturebank met stages bij. Dit zijn vaak bedrijven waarmee jouw opleiding goed contact heeft of waar studenten al eerder stage hebben gelopen.

2. Studenten uit het jaar boven je

Vraag eens naar de ervaringen van studenten die jou voorgingen en hun stage al hebben afgerond. Waar hebben zij stage gelopen en hoe beviel het? Klinken hun verhalen je goed in de oren, vraag dan meteen of ze een contactpersoon voor je hebben. Noteer naam, bedrijf en e-mail of telefoonnummer. Wie weet heeft hetzelfde bedrijf weer plek vrij voor een nieuwe stagiair.

3. Google

Google is voor velen de eerste optie. Maar hóé je precies te werk gaat en je zoekopdrachten intypt maakt het verschil. Hoe gebruik je Google? Je kunt op twee manieren te werk gaan:

Op zoek gaan naar vacatures
Maak je zoekopdracht specifiek door te zoeken binnen een voor jou relevante sector. Bijvoorbeeld: ’culturele stagevacatures’ of ‘vacature stage marketing communicatie’.

Op zoek gaan naar bedrijven
In plaats van te zoeken naar vacatures kunt je ook op zoek gaan naar bedrijven die jou interesseren. Ga op zoek naar verschillende bedrijven binnen voor jou relevante sectoren en bezoek hun websites. Op de website kun je zoeken naar openstaande vacatures. Bij deze strategie ga je dus eerst op zoek naar een bedrijf. Daarna kijk je of ze openstaande vacatures hebben. Soms zijn deze minder snel via zoekmachines te vinden. Staan er geen vacatures online, bel ze dan even op om te vragen naar de mogelijkheden, of verstuur een open sollicitatie.

4. LinkedIn

LinkedIn is het grootste online platform om te netwerken met professionals. Veel bedrijven recruteren via LinkedIn. Door jouw profiel zo volledig mogelijk in te vullen vergroot je de kans dat je door een bedrijf wordt benaderd. Maar je kunt op dit platform ook zelf op zoek gaan naar vacatures.

5. Netwerkevenementen

Als je een vlotte babbel hebt is deze optie geschikt voor jou. Ga op zoek naar interessante lezingen of evenementen. Bedenk je wel of hier mensen aanwezig zullen zijn die jou aan een stageplek kunnen helpen, want het doel is natuurlijk te netwerken en aan contactgegevens te komen. Omdat een persoonlijk gesprek meer indruk achterlaat dan een e-mail, kan deze strategie je kans op een stageplek vergroten.

6. Je eigen netwerk

Mocht het allemaal niet willen lukken, blijf dan niet uren achter je laptop zitten, maar praat erover! Met iedereen. Anderen zullen misschien mogelijkheden opnoemen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Vraag gewoon eens rond: in je vriendengroep, aan je oom of tante, aan je collega’s op het werk. Wie weet komt er iemand met de gouden tip of kun je via via ergens binnenkomen.

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF