7 tips voor Lineaire Algebra – zo haal je je tentamen!

Hoe kom je tot een wiskundig antwoord op een vraag als de natuurkundige context volledig ontbreekt? De ontbrekende context maakt het vak zodanig abstract dat sommige studenten zich niet kunnen concentreren, het niet interessant vinden of het niet snel genoeg begrijpen. De studiespecialisten geven 7 tips voor lineaire algebra, waarmee jij het vak goed bestudeert, het tentamen haalt, en een goede basis legt voor latere vakken die voortbouwen op lineaire algebra.

1. Volg de colleges

Goed opletten is het halve werk. Je docent is degene die het tentamen lineaire algebra samenstelt, dus datgene waar hij of zij de nadruk op legt tijdens college is belangrijk. Uitgeprinte slides geven je een goed overzicht van de structuur van het vak, waardoor je hoofd- en bijzaken gemakkelijker kunt onderscheiden.

2. Studeer met studiegenoten

Nadat je hebt gestudeerd, helpt het vaak om met een medestudent de formules of de lastigste opgaven nog eens kort door te nemen. Wat is de essentie van de theorie? Waarom moet je dit weten voor dit vak? Hoe hangt het samen met de andere formules? Welke tentamenvragen zou je hierover kunnen krijgen? Dat helpt je de stof te onthouden.

3. Maak heel veel opgaven

Maak alle oefeningen die opgegeven worden. Zijn er onderwerpen die je lastig vindt? Ga na of je meer oefenopgaven kunt vinden. Vraag bij studiegenoten rond of er oefententamens beschikbaar zijn. Oefen, oefen, oefen!

4. Schrik niet als je een opgave niet in één keer kunt oplossen

Houd jezelf voor dat het niet erg is als iets niet in één keer lukt. Leg je boeken niet weg, maar vraag uitleg aan een studiegenoot of neem contact op met je docent voor extra uitleg.

5. Herhaal met enige regelmaat

Zorg ervoor dat je elke week heel kort de belangrijkste en moeilijkste stof van de weken daarvoor herhaalt. Herhaling zorgt ervoor dat je kennis in je langetermijngeheugen opslaat. Weet je wie je daarvoor gaat bedanken? Jouzelf, in de toekomst, als de opgebouwde stof in een later tentamen of in een andere opdracht terugkomt en jij je kennis moeiteloos uit je geheugen tovert. Maar ook voor je tentamen is het handig als je niet de eerste helft van de stof al bent vergeten.

6. Test of je last hebt van studieontwijkend gedrag

Sommige studenten zijn gewend om zó op de korte termijn te werken dat ze eerst leuke dingen gaan doen tot de druk te hoog is en ze wel móéten werken. Andere studenten vinden het juist eng om aan lineaire algebra te beginnen, omdat ze bang zijn fouten te maken en slechte cijfers te halen. Weer andere studenten twijfelen aan elke beslissing die ze nemen, en ze worden zo moe van dat constante getwijfel dat ze niet eens meer beginnen aan het maken van opgaven. Ze hebben last van studieontwijkend gedrag. Als je studeren uitstelt, word je niet beter in lineaire algebra. Test daarom of je last heb van studie-ontwijkend gedrag en zo ja, lees wat je eraan kunt doen.

7. Leer effectief te studeren

Met een planning studeer je sneller en efficiënter. Vaak geven studenten aan dat ze nog nooit echt met een planning gewerkt hebben, of dat ze er wel een hadden, maar het niet werkte. Zie een planning niet als iets om je krampachtig aan vast te houden, maar juist als steuntje in de rug. Houd je planning flexibel door marges in te bouwen voor vertraging of onverwachte tegenslagen en bekijk elke week je voortgang. Zo kun je op tijd ingrijpen als je vertraging oploopt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Plannen kun je leren!

Bonustip: Lukt het niet? Trek op tijd aan de bel!

De één heeft een fikse stok achter de deur nodig, de ander een geduldige uitleg. Wat het ook is dat jij nodig hebt om beter te worden in dit vak, onze studiebegeleiders helpen je erbij tijdens bijles Lineaire Algebra. Ze zorgen ervoor dat je voldoende inzicht vergaart om abstracte opgaven op te kunnen lossen. We leren je de trucs voor veelvoorkomende vraagstukken en helpen je om een probleem van verschillende kanten te bekijken.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF