5 tips voor Calculus – zo haal je je tentamen!

Calculus is een algemeen wiskundevak dat op veel opleidingen wordt gegeven. Je hebt dit vak nodig om verder te studeren. Het vormt de basis voor latere wiskundige en natuurkundige vakken.

1. Ga naar de colleges

Bereid de stof voor, print de collegesheets uit, ga vooraan zitten. Aangezien de docent degene is die het tentamen samenstelt, kun je de colleges gebruiken om te ontdekken wat de docent belangrijk vindt. Let dus goed op. Stel vragen als je iets niet begrijpt. Maak aantekeningen, vat ze meteen na het college samen en maak een paar oefenopgaven om te controleren of je de informatie kunt toepassen.

2. Gebruik stappenplannen voor opgaven

Ga na wat de juiste stappenplannen zijn om opgaven op te lossen. Gebruik altijd het stappenplan, ook bij de eenvoudigere opgaven. Als je het werken met stappenplannen goed onder de knie krijgt, kun je straks ook de moeilijkere opgaven gestructureerd aanpakken.

3. Oefenen, oefenen, oefenen

Door veel te oefenen doorgrond je de opgaven en begrijp je de betekenis van de uitkomsten en antwoorden steeds beter. Probeer actief over de stof na te denken en erover te discussiëren met studiegenoten. Zo verdiep je actief je inzicht en komt de stof in je lange-termijngeheugen terecht.

4. Werk met een planning

Door te werken met een planning verzeker je jezelf ervan dat je genoeg tijd hebt om voldoende te oefenen. Maak aan het begin een planning, pas hem indien nodig aan, en blijf ermee werken! Lukt je dat niet? Werken met een planning is een vaardigheid, en vaardigheden kun je leren. Dat is wat wij bij Studiemeesters elke dag doen: vaardigheden leren aan studenten. Kun je nog niet werken met een planning? Zorg ervoor dat je het leert – je kunt niet zonder!

5. Zorg voor een stok achter de deur

Merk je dat je te weinig tijd besteedt aan Calculus? Zorg voor een stok achter de deur! Spreek af met studiegenoten op een plek zonder afleiding. Vraag iemand om wekelijks je opgaven te checken.

Bonustip: Lukt het niet? Trek op tijd aan de bel!

De één heeft een fikse stok achter de deur nodig, de ander een geduldige uitleg. Wat het ook is dat jij nodig hebt om beter te worden in dit vak, onze studiebegeleiders helpen je erbij tijdens bijles Calculus. Ze zorgen ervoor dat je voldoende inzicht vergaart om abstracte opgaven op te kunnen lossen. We leren je de trucs voor veelvoorkomende vraagstukken en helpen je om een probleem van verschillende kanten te bekijken.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Leiden, Eindhoven of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF