Hoe maak je een goede planning?

Met een planning studeer je sneller en efficiënter. Moeilijk? Nee hoor, ook plannen kun je leren!

Vaak geven studenten aan dat ze nog nooit echt met een planning gewerkt hebben, of dat ze er wel een hadden, maar het niet werkte. Ze hebben het gevoel dat ze zich er toch niet aan kunnen houden, of ze vinden het te moeilijk om in te schatten hoeveel tijd dingen kosten. Doordat ze het gevoel hebben dat ze zich definitief vastleggen door een planning te maken, zijn ze juist minder geneigd om dit te doen.

Het is echter een misvatting dat een planning iets is wat altijd vast blijft staan. Zie een planning dan ook niet als iets om je krampachtig aan vast te houden, maar juist als steuntje in de rug. Houd je planning flexibel door marges in te bouwen voor vertraging of onverwachte tegenslagen en bekijk elke week je voortgang. Zo kun je op tijd ingrijpen als je vertraging oploopt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Een goede planning maak je door de volgende vier stappen te doorlopen:

Stap 1

Maak een lijst van alles wat je moet doen. Als een taak te groot is, deel je hem op in kleine, behapbare stukjes. Een goede tool om dit overzichtelijk mee te doen is bijvoorbeeld WorkFlowy.

Stap 2

Schrijf per onderdeel op hoeveel tijd je er aan kwijt bent. Tel dit op en je weet hoeveel tijd je nodig hebt om vóór je deadline klaar te zijn.

Stap 3

Maak een lijst met daarop alle data tot aan je deadlines. Schrijf achter iedere datum hoeveel uur je op die dag wilt besteden aan je studie. Tel dit op en je weet hoeveel tijd je beschikbaar hebt tot aan je deadlines.

Stap 4

Puzzel het in elkaar. Vergelijk het aantal uren van stap 2 met die van stap 3. Heb je genoeg tijd om alles voor je deadline af te hebben? Zo niet, waar ga je tijd winnen? Je kunt daarbij ook gebruik maken van de prioriteitenmatrix als je het lastig vindt om keuzes te maken. Reken terug vanaf je deadlines: Moet je nog vijftien uur werk verzetten in drie weken? Plan dan vijf uur per week in.

Doordat je een beter overzicht hebt van de taken die gedaan moeten worden en wanneer je ze gaat doen, zul je merken dat je meer ontspannen kunt zijn op de momenten die je vrij gepland hebt.

Stap 5 – Studiemeesters

Studiemeesters helpt studenten zoals jij vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek op een van onze locaties of online. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF