De drie grootste energievreters die je studieplezier vergallen

Je hebt je ingeschreven voor je studie omdat je een plan had, een droom, een wens, een ambitie, of een interesse. Studeren kan heel leuk zijn, maar er zijn energievreters die je motivatie grondig kunnen slopen en als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. De symptomen van een door energievreters gesloopte motivatie? Geen zin om te beginnen met studeren of door te zetten, uitstelgedrag, frustratie en weerzin.

Als je elke dag weerzin moet overwinnen om te gaan studeren, is het tijd om goed te kijken welke energievreter hiervoor verantwoordelijk is en wat je daaraan kunt doen. Tijd om weer plezier in je studie te krijgen!

1. Negatieve feedback

In sommige fases van je studie, zoals je scriptie of bij lastige vakken, is de meeste feedback die je krijgt negatief. Je krijgt een hele lijst van alle dingen die je fout doet tot je een voldoende haalt. Je levert een opdracht in, en de feedback voelt heel erg afkrakerig. Je krijgt een hoofdstuk terug, en de hele kantlijn staat vol met kritiek. Je maakt een toets, en je krijgt een onvoldoende, en bij de inzage zie je wat je allemaal fout hebt gedaan.

Negatieve feedback is vreselijk, en het is niet raar dat je dat wil vermijden en telkens een zuurdere smaak in je mond krijgt als je denkt aan je studie of je scriptie. Psychologen weten: positieve feedback stimuleert en negatieve feedback ontmoedigt. Negatieve feedback voelt alsof je nooit iets goed kunt doen, want zodra je iets doet, krijg je een negatief gevolg.

Wat doe je hieraan? Eenvoudig: focus op je successen, en zie feedback als onderwijs (want dat is het ook). Met andere woorden: tel de punten die je al hebt gehaald eens bij elkaar op, of kijk welke vakken je al met goed gevolg hebt afgerond. Zie feedback als een manier om te leren – leren schrijven, onderzoeken, uitvoeren of kennis beheersen. Als je het allemaal al kon en wist, had je je studie namelijk niet nodig!

2. Uitstelgedrag

Studieontwijkend gedrag is een gevolg van demotivatie, maar ook een oorzaak ervan. Met andere woorden: als je studeren uitstelt, ga je de neiging hebben om nóg langer en nóg meer uit te stellen. Het is namelijk helemaal niet leuk om een serie te kijken, op het strand te liggen of naar de bioscoop te gaan terwijl je weet dat je eigenlijk zou moeten studeren of schrijven. Die grote vormloze berg aan taken die nog liggen wordt steeds groter en onoverzichtelijker, en drukt steeds zwaarder op je gemoed.

Wat doe je hieraan? Stoppen met uitstellen is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, en er is een heel scala aan technieken om uitstelgedrag te voorkomen. De belangrijkste is: vind de oorzaak waardoor jij uitstelt, en zorg ervoor dat je dat gericht aanpakt. En in het algemeen geldt: probeer samen met anderen te studeren, dat motiveert doorgaans beter dan alleen studeren.

3. Verkeerde studeertechnieken

Je hebt over zes weken tentamen, dus je bent er vroeg bij. Maar: waar begin je met studeren? Met die vuistdikke boeken? Met de slides? Met samenvattingen? Omdat je ergens moet beginnen, pak je het boek en je begint met lezen. Maar je kunt je aandacht er niet bijhouden. En ineens is het zover: morgen is de toets, en je hebt het boek niet uit en je snapt voor je gevoel tachtig procent van de stof niet. Wat is er toch gebeurd?

Het antwoord is: je gebruikt een verkeerde studeertechniek, waardoor je niet onthoudt van je moet onthouden, en niet oefent wat je moet kunnen laten zien op de toets. Hoe gebruik je dan een goede studeertechniek?

De juiste manier van studeren voor een toets bepaal je als volgt: het moet passen bij de toetsvorm, bij de vorm waarin de studiestof wordt aangeboden, èn bij jou als persoon. Je komt daar achter door te experimenteren met verschillende manieren van studeren. Wil je meer te weten komen over op welke manier jij het studeren beter aan kunt pakken? Kom eens kennismaken bij Studiemeesters, dan diepen we dat samen uit.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF