Hoe ga je weer studeren na je pauze? Wat de meeste studenten verkeerd doen

Je studeert dapper voor je online college, je scant je studieboeken, of je schrijft aan je opdracht of je scriptie. Je zet lekker door, al is het soms verwarrend en frustrerend. Op een gegeven moment vliegen je ogen telkens over hetzelfde stukje tekst, en de informatie valt gewoon door je heen. Je concentratie is op. Tijd voor pauze!

Je zet een leuke serie op, pakt er een game bij, struint sociale media af of gaat nieuws lezen. En dan is er een half uur voorbij: je zou weer moeten beginnen, maar ja, je game of serie speelt nog, je vriend belt, je bedenkt je dat je je was nog moet doen en er komt een mailtje binnen. De rest van de dag doe je van alles – of niets – maar in ieder geval niks meer aan je studie of scriptie. Herkenbaar? Zonde van je tijd! Zo voorkom je de post-pauze-lamlendigheid!

1. Wacht niet met pauzeren tot je gefrustreerd bent

Als de laatste hap van je lekkerste toetje telkens ranzig is, eet je niet met plezier verder aan je toetje. Een vriendin met wie je telkens eindigt met ruzie, zoek je niet graag op. Een serie waarvan de laatste minuten saai of irritant zijn, zet je niet snel weer op. Dit geldt voor iedere ervaring: als deze in een negatieve noot eindigt, dan vind je het moeilijker om daarna de motivatie op te brengen deze ervaring weer op te zoeken. Wacht dus nooit met pauzeren tot je helemaal leeg en vermoeid bent! Pauzeer op een moment waarop je het irritant vindt dat je je boeken en je stukken weg moet leggen. Zo heb je er na de pauze weer zin in!

2. Blijf niet achter je bureau zitten

Als je je pauze hebt op exact dezelfde plek als waar je werkt, is het veel moeilijker om een mentale switch te maken van ontspanning naar productiviteit. Daarnaast werkt een beetje bewegen, frisse lucht en verandering van omgeving ook tegen vermoeidheid en concentratieverlies. Ga een stukje lopen, fietsen, rekken of strekken. Bewegen hoeft niet heel doordacht en bewust, een rondje lopen met je studiemaat is net zo goed en verfrissend.

3. Beeldschermen weg!

We zitten bijna allemaal aan onze telefoons geplakt als we wachten op de bus, in ons eentje lunchen, even wat anders gaan doen dan studeren of schrijven. Toch is het veel beter om je ogen en je geest even rust te geven door niet naar een scherm te gaan kijken. Dat geldt des te meer als je voor je studie of scriptie ook je beeldscherm moet gebruiken: je ogen en brein zijn toe aan even rust! Praten met een heus mens in de wereld, of wandelen of fietsen door het groen, of muziek luisteren en dansen, of een podcast luisteren en voor je uit staren, of knuffelen met een dier, of even helemaal niets doen zijn veel betere alternatieven.

4. Reset jezelf met externe druk

Vind je het moeilijk om jezelf in het juiste ritme te zetten? Vraag eens een vriendin, een ouder, of Studiemeesters om je een dag te laten motiveren en aan de slag te gaan. Vaak zien vreemde ogen wat je zelf niet ziet: dat je ritme helemaal niet past bij je doelen of bij jou.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF