Effectief studeren: de beste tips voor thuisstudeerders

Als je zoekt op advies over hoe je gemotiveerd studeert, is de belangrijkste tip die je altijd tegenkomt: studeer niet thuis! Thuis kun je jezelf moeilijk motiveren, je gaat sneller wat anders doen, en je kunt je daarna ook niet lekker ontspannen als er een hele stapel studieboeken in je blikveld liggen.

Soms zijn er omstandigheden waarin je niet anders kunt dan thuis studeren of je scriptie schrijven. Bijvoorbeeld tijdens een lockdown, of als je afhankelijk bent van faciliteiten thuis, of als je buitenshuis snel overprikkeld bent. Hoe pak je studeren binnenshuis aan?

1. Creeër een toegewijde studieplek

Het voordeel van niet studeren waar je eet, slaapt, ontspant of sport, is dat je mentaal schotten kunt zetten tussen activiteiten. Niet steeds herinnerd worden aan die leuke serie, die was die moet worden gedaan, de e-mail die moet worden beantwoord of je sociale media waar interessante berichten verschijnen, is al gratis winst. Jezelf steeds verzetten tegen de neiging om iets anders te gaan doen kost je veel energie.

Er zijn mensen met geluk: die hebben de beschikking over meerdere kamers. Deze mensen kunnen het best een kamer zo inrichten dat deze alleen bedoeld is voor de studie. Kan dat niet? Zorg er dan voor dat de andere functie van de kamer niet gezellig en eindig is, zoals de was uithangen en opvouwen of je belastingpapieren invullen.

De meeste mensen hebben geen extra kamers, en het kan zijn dat je actieradius zo groot is als één kleine kamer. Zorg er dan voor dat je één plek helemaal reserveert voor studeren, scriptie schrijven, en opdrachten uitwerken. Op die plaats mag je niks anders doen dan studeren! Doe dit op je laptop ook: maak een studieprofiel aan, waar je niks anders doet dan studeren. Niet je werkmail checken, niet het nieuws lezen, niet even een berichtje aan een vriend sturen: alleen studeren!

2. Studeer samen, ook als je alleen bent

Samen studeren motiveert en inspireert. Misschien heb je een huisgenoot met wie je goed samen kunt studeren, of is je vader ook vanuit huis aan het werk, of komt de buurvrouw bij jou zitten om aan haar boek te schrijven.

Ook als je niet thuis kunt of wilt afspreken met een persoon, helpt het om een virtueel studiemaatje te zoeken. Als je aan het begin van je dag elkaar belt om elkaar te motiveren, je planning doorneemt, en elkaar aan afspraken houdt, is het een stuk moeilijker om je studie te ontwijken of je scriptie uit te stellen.

3. Let op je welzijn

Thuis studeren kun je ook gemakkelijk te veel doen, en je kunt daarbij vergeten dat je een mens bent met lichamelijke noden. Je hebt gezond eten, daglicht, beweging, sociale contacten, slaap, ontspanning, en een schone omgeving nodig, zeker als je stress hebt voor tentamens of in spanning zit over je scriptie. Let er dus op dat je ook naar buiten gaat, en dat je niet te lange dagen maakt. Ideaal is: opstaan, ochtendroutine, een uur of zeven à acht aan je studie, en daarna een uur of acht ontspannen, bewegen, sociale contacten opzoeken en huishouden doen. Daarna op een redelijke tijd naar bed. Probeer niet onregelmatig te studeren of meer dan acht uur in een dag te proppen, die meeruren zijn zelden effectief.

4. Vraag op tijd om hulp

Het is gemakkelijk om in slechte gewoontes te blijven hangen en jezelf de schuld te geven van wat niet lukt. Zorg ervoor dat je op tijd aan de bel trekt als het niet goed gaat met je studie, je scriptie of met jou. Dat mag eerder dan je denkt: ook als je twijfelt of het wel goed gaat, kun je aan je familie, vrienden, huisarts, decaan, studieadviseur of begeleider vragen of je op de juiste weg bent. Ook onze deur staat altijd voor je open: wij helpen je graag met het optimaliseren van je studietijd, met de lastige hobbels in je scriptie, met je motivatie thuis, en met het voorkomen van uitstelgedrag bij het studeren voor je tentamens.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF