Ontspannen tijdens het studeren

Veel studenten hebben overvolle agenda’s: naast studeren hebben ze nog een hoop sociale verplichtingen en vaak ook een bijbaan. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze tijd tekort komen, met de nodige stress als gevolg. Ze hebben daarom de neiging geen rust te nemen als ze eindelijk met hun studie bezig zijn. Stress verergert als je vermoeid bent, waardoor je in een nare vicieuze cirkel belandt: meer stress, minder uitgerust, minder concentratie, minder efficiënt werken, minder gedaan krijgen, meer stress, en ga zo maar door. Het is dus belangrijk om regelmatig even te ontspannen!

Plan pauzes in
Als je geneigd bent om maar door te blijven werken, kan een programma op je computer je helpen herinneren om regelmatig een korte pauze te nemen.

Doe even niets
Een paar minuten echt ontspannen kan al een hoop verschil maken. Je hoeft echt niet uitgebreid te gaan mediteren of yoga te doen om wat ontspanning tijdens je dag te vinden. Studenten geven vaak aan dat ze soms “even niks” doen, maar dan nog steeds heel veel aan het nadenken zijn. Dan heb je geen rust, want ook nadenken kan druk zijn! Wanneer heb je voor het laatst een paar minuten niets gedaan, zonder dat je in gedachten verzeild raakte?

Beheers je gedachten
Natuurlijk kun je al die gedachten niet zomaar uitzetten. Het is als een irritante radiozender die altijd aan staat. Gedachten zullen nooit weggaan, maar jij hebt wel in de hand hoe je ermee omgaat!

Let op je ademhaling
Een manier om ermee om te gaan is een paar minuten op je ademhaling letten. Kun je je adem voelen als je in- en uitademt? Door op je ademhaling te letten geef je jezelf een break van je eigen drukke gedachten. Dat lukt nooit perfect, want je raakt regelmatig weer in gedachten verzeild. Dit is niet erg, het hoort erbij. Merk het op en ga terug naar je ademhaling. Al raak je duizend keer afgeleid, iedere keer als je teruggaat naar je ademhaling geef je jezelf een beetje rust. Oordeel niet over de vraag of het “goed” of “slecht” gaat; het gaat erom dat je het doet. Het enige wat je hoeft te doen is letten op je adem, en terugkomen als je afdwaalt.

Als de studiestress je naar de keel grijpt, kan letten op je ademhaling heel erg helpen. De rust die je pakt tijdens het ademhalen zorgt ervoor dat je ook tijdens het studeren rustiger bent. Misschien wen je aan het idee dat je de gedachten die in je opkomen ook zou kunnen negeren. Door ze te herkennen als “stoorzender”, in plaats van feiten, zul je merken dat je ze misschien iets minder serieus kunt gaan nemen. Hierdoor hebben ze minder grip op je, waardoor je je minder laat meeslepen. Als je dit regelmatig doet, zul je zien dat ontspannen ook steeds makkelijker gaat.

Oefen
Vind je het lastig om zelf op je adem te blijven letten? Dan kun je het ook proberen met een app als Insight Timer. Daar zitten allerlei korte en langere geleide ontspanningsoefeningen in. Zoek bijvoorbeeld op “adem”, dan vind je allerlei geleide oefeningen die je begeleiden bij het op je adem letten.

Neem even afstand
Hoe langer je het druk hebt met je studie, hoe lastiger het is om te relativeren. De prestatiedruk kan dan overweldigend zijn. Pixel Thought is een leuke tool die je helpt om even afstand te nemen. Daarna kun je verfrist weer verder met je taak.

Creëer een goede omgeving om in te studeren
Misschien maakt een andere fijne werkplek al dat je meer ontspannen studeert. Zorg voor een eigen plekje om te studeren – het liefst een plek zonder afleiding. Zorg dat je een echte bureaustoel en een goed bureau hebt en creëer een fijne sfeer om in te studeren. Luister je graag muziek tijdens het studeren? Probeer dan eens deze playlist met klassieke muziek voor studenten.


Met de juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF