Hoe zorg ik ervoor dat ik klaar ben voor het nieuwe collegejaar?

Het jaar 2020 heeft ieders plannen volledig overhoop gegooid. Na een aantal maanden met coronamaatregelen maken we allemaal de balans op: hoe keren we terug naar “normaal” nu het maatschappelijke leven langzaam weer zijn oude loop herneemt? De kans is groot dat je in de afgelopen rustige periode minder hebt gedaan dan je zou willen. Dat is niet vreemd, want de meeste mensen werken beter met een deadline in zicht en met druk van docenten en medestudenten. En dan krijg je het nu opeens weer druk met uitgestelde tentamens, practica of een scriptie. Hoe moet je dan weer opstarten?

Zie de coronatijd als een vervroegde time-out

Probeer allereerst te beseffen dat je de afgelopen periode kunt zien als een soort onverwachte time-out, alleen eerder dan je normaal (in de zomer) zou krijgen. Weliswaar kon je niet met vrienden de kroeg induiken, naar concerten toe, of allerlei andere sociale activiteiten ondernemen waarmee je altijd een deel van je vrije tijd vulde, maar waarschijnlijk heb je wel de mogelijkheid gehad om het rustiger aan te doen. Dit maakt het misschien gemakkelijker om te accepteren dat je het de komende tijd wat drukker zult hebben dan normaal in de zomer.

Maak vervolgens een goede planning voor de maanden juli en augustus. Begin met het inplannen van de verplichte activiteiten (tentamens, practica, scriptiebijeenkomsten) en de deadlines. Alle overige tijd daaromheen kun je gebruiken voor enerzijds je studie, en anderzijds vrije tijd om toch nog een beetje van de zomer te kunnen genieten. Als het mogelijk is zou je zelfs nog kunnen kijken of je de laatste week of de laatste 2 weken voor het nieuwe collegejaar helemaal vrij kunt plannen, zodat je toch nog 1 of 2 weken “echte” zomervakantie hebt.

Bouw het studeren weer langzaam op

Als je de afgelopen weken echt weinig tot niets hebt gedaan, is het daarnaast zaak om eerst weer even op te bouwen in plaats van meteen je hele agenda vol te plannen. Zo zou je kunnen besluiten pas de tweede helft van juli helemaal “op volle kracht” je agenda in te plannen met alles wat je nog moet doen, en de tijd ervoor te gebruiken om weer te wennen aan een vast ritme. Je zou dan kunnen beginnen met 2 uren per dag studeren, daarna 4 uren, dan 6 uren, om uiteindelijk op 8 uren uit te komen. Gebruik hierbij je vrije tijd om nog even te genieten van een filmpje, het park of het strand, en om af te spreken met vrienden en familie. Dit maakt het dragelijker om ook de minder leuke dingen weer op te pikken.

Zoals gezegd: ook als je weer “fulltime” aan het studeren bent in de zomer, moet je niet vergeten voldoende tijd in te plannen voor leuke dingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd 1 van de 2 dagen in het weekend echt vrij bent, en dat je ook doordeweeks een aantal keren iets leuks doet. De eerste helft van 2020 kunnen we dan misschien wel als “verloren” zien, maar jij kunt ervoor zorgen dat je in de zomer van 2020 wel de dingen doet die je wilde doen. Op deze manier zul je ook het nieuwe collegejaar weer fris en met een goed gevoel kunnen beginnen!

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF