Hoe bereid ik me voor op mijn TOEFL-, Cambridge- of IELTS-examen?

Tegenwoordig worden veel opleidingen in het Engels gegeven. Als het Engels niet je moedertaal is, moet je vaak een tentamen afleggen om te laten zien dat je goed met deze taal kunt omgaan. Dit is een tentamen op academisch niveau en met het certificaat dat je behaalt kun je binnenkomen op universiteiten over de hele wereld. Maar hoe bereid je je voor op zo’n belangrijk tentamen? In deze blog geven we tips om je voor te bereiden op de vier onderdelen waarop je wordt getest.

Lezen

Tijdens je Engelse tentamen krijg je te maken met een groot leesgedeelte. Het is handig om in voorbereiding op het tentamen bij wijze van oefening zoveel mogelijk Engelse teksten te lezen. Dit klinkt misschien niet als de leukste optie, maar je kunt het doen op een manier die goed bij jou past. Zo kun je bijvoorbeeld je favoriete boek herlezen in het Engels, of het dagelijkse nieuws bijhouden op een Engelse site. Op deze manier wordt de taal een tweede natuur voor je.

Als je je eenmaal comfortabel voelt met het lezen in het Engels, kun je een proeftentamen maken. De meeste instituten die deze tentamens afnemen, hebben op de website goede proeftentamens staan. Tijdens het echte tentamen ben je gebonden aan een tijdslimiet, dus probeer tijdens het proeftentamen te oefenen met een timer ernaast.

Schrijven

Als je eenmaal het leesgedeelte onder de knie hebt, kun je je op het schrijven storten. Bij het tentamen krijg je vaak een afbeelding of tabel met de opdracht te omschrijven wat er te zien is. Om jezelf te trainen voor het schrijfgedeelte, kun je bijvoorbeeld beginnen met een vriend of familielid in het Engels te whatsappen en/of te mailen. Hierdoor raak je al snel vertrouwd met het schrijven van korte berichten in het Engels.

Gaat dit je eenmaal goed af, dan is het handig om je te oefenen in het omzetten van Nederlandstalige teksten naar het Engels. Controleer daarbij steeds of jouw zelfgeschreven tekst helder is en dezelfde inhoud heeft als de Nederlandstalige versie. Het is handig om dit na te laten kijken door een vriend of familielid, of bijvoorbeeld door een begeleider van Studiemeesters.

Luisteren

Een ander onderdeel van het tentamen is luisteren. Het is lastig om een taal te leren als je er niet continu mee omringd bent, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk Engels om je heen te horen. Een makkelijk begin is het kijken van series en/of films zonder ondertiteling. Dit geeft alvast een goede basis, en het is ook nog eens leuk om te doen. Een andere tip is om zoveel mogelijk Engelstalige muziek te luisteren en de songteksten voor jezelf te vertalen.

Mocht dit je allemaal goed afgaan, dan is het slim om een proeftentamen te doen. Hierbij luister je naar dialogen waar achteraf vragen over worden gesteld. Dit is een eenvoudige manier om te testen of je de taal goed begrijpt.

Praten

Het laatste onderdeel van het tentamen is praten. Heb je eenmaal het lezen, schrijven en luisteren onder de knie, dan is de volgende stap het in de praktijk brengen van je vaardigheden. Om het praten flink te oefenen is het het verstandigst om in je eigen omgeving zoveel mogelijk Engels te spreken. Misschien ken je wel een internationale student, een vriend of een familielid die je hierbij wil helpen. In het begin zul je merken dat het soms lastig is om de juiste woorden te vinden, en dat is ook helemaal niet erg. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker dit wordt. Daarnaast kun je ook proberen in het Engels een presentatie aan jezelf te geven en dat op te nemen. Bij het terugluisteren valt duidelijker op wat er wel en niet goed gaat. Je kunt ook altijd met een begeleider van Studiemeesters aan de slag om dit te oefenen.

Bij het onderdeel praten is de belangrijkste tip dat je niet onzeker moet zijn! Het is niet erg als je soms naar woorden moet zoeken of als je accent niet goed is. Dit zijn zaken die moeten groeien door oefening, en dat weten degenen die het tentamen afnemen ook. Bij de proeftentamens vind je vaak ook voorbeelden van wat in het Engels de standaard is die je moet beheersen.

Al met al kost een Engels tentamen nog best wat voorbereiding. Zelfs al is het Engels een heel natuurlijke taal voor je, dan nog is het handig om er wat extra uren in te steken. Dan weet je zeker dat het goedkomt!

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF