Ik haat studeren – ik verveel me!

Haat je studeren? Vind je er niks aan om boven de boeken te hangen en stof te stampen? Denk je dat studeren niks voor jou is? Dan pak je het waarschijnlijk verkeerd aan. Maak studeren weer leuk met deze vier studietips.

1. Game jezelf

Als je studeren haat omdat je het saai vindt of omdat je niet genoeg wordt uitgedaagd, moet je het studeren juist spannender en uitdagender maken. In plaats van urenlang in een stoffige UB naar lappen te tekst te staren, maak je een game van je boeken en artikelen. Maak moeilijke fake-tentamenvragen. Maak ze zo moeilijk dat je even flink moet zweten om er antwoord op te geven. Je kunt denken aan lastige opdrachten met veel statistiek of rekenen, of grote essayvragen waarbij verschillende aspecten aan bod komen. Je kunt begrippen in een app zetten, je kunt een neptentamen maken op papier, maar kies een vorm die past bij de stof én bij wat jou uitdaagt.

2. Laat je gamen

Je kunt het bovenstaande ook doen met je medestudenten, vrienden, huisgenoten, of wie ook maar dit vak met jou moet halen. Bedenk de naarste tentamenvraag die je je kunt voorstellen, met alle mogelijke valkuilen en addertjes onder het gras. Maak een triviant voor elkaar met een kleur voor elk hoofdstuk. Maak een online quiz, of een pubquiz, of wat dan ook: als je maar kunt winnen! Uiteraard hoort er een prijs bij, zoals een pizza, een pak koekjes, of wat je maar wilt. Natuurlijk ga je voor goud, en je hebt niet eens door dat je aan het studeren bent.

3. Zet een stok achter de deur

Lukt het je toch niet goed om jezelf te motiveren? Blijf je hangen achter Netflix, kom je je bed niet uit, ga je liever sporten of de stad in? Zoek dan een stok achter de deur: een streng iemand die jouw planning checkt. Zorg er ook voor dat die persoon je beloont (bijvoorbeeld door je daarna iets leuks te laten doen), zodat je studeren minder haat omdat je het associeert met beloond worden.

4. Kies een ander medium

Ligt de hele dag stilzitten en lezen je niet zo? Je hoeft je kennis niet al lezende uit een boek te halen. Kijk of er een luisterboek is van je studieboek, dan kun je sporten, wandelen of koken terwijl je met je koptelefoon op tóch studeert. Of kijk colleges of filmpjes met uitleg en instructies voor je vakgebied, of maak online of offline oefententamens. In een andere vorm kan de inhoud een stuk leuker worden.


Met de juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF