Doorstuderen na je hbo

Wij bij Studiemeesters vinden studeren leuk. Daarom snappen we heel goed dat er veel studenten zijn die na hun hbo-studie nog verder willen doorstuderen. Maar welke mogelijkheden zijn er allemaal? Kan ik naar de universiteit, hoe lang duurt het, en -ook niet onbelangrijk- hoe ziet dat er financieel uit? Ook als je al een hbo-propedeuse of bachelor hebt, zijn er nog steeds veel goede opties om door te studeren. In deze blog zetten we alles op een rij.

Hbo-master

Na je hbo-bachelor kun je doorgaan met een hbo-master. Deze zijn echter vrij zeldzaam. Sommige hbo-masters zijn direct toegankelijk vanuit een aansluitende bacheloropleiding, andere eisen een aantal jaren werkervaring of een relevante werkplek. Het belangrijkste verschil tussen een hbo-master en een wo-master is dat een hbo-master gericht is op de praktijk. Vaak volg je deze dan ook in combinatie met een relevante werkplek. Je kunt een hbo-master volgen in voltijd (één jaar) of in deeltijd (twee jaar). Bij de voltijdopleiding heb je opnieuw recht op het studentenreisproduct. De opleiding kost rond de €2000 per jaar.

Wo-bachelor

Met een hbo-propedeuse kun je je aanmelden voor een bachelor aan de universiteit. Dit is opnieuw een driejarige studie, waarbij je weer in jaar één begint. Je kunt niet zomaar met je hbo-propedeuse naar de universiteit; de meeste instellingen houden intakegesprekken om te kijken of ze je geschikt vinden voor de opleiding. Mocht je hierdoorheen komen, dan kun je beginnen. Bij een nieuwe bachelor heb je geen recht meer op het studentenreisproduct als je die al vier jaar hebt gehad tijdens je vorige studie. Wel mag je nog geld lenen bij DUO; de maximale leentermijn voor een student is tien jaar, dus als je hier vier jaar gebruik van hebt gemaakt, kun je deze vorm van financiering nogmaals inzetten. Het collegegeld is voor EU-studenten dan nog steeds rond de €2000 per jaar. Ook een wo-bachelor kun je in sommige gevallen in deeltijd volgen, maar dan heb je geen recht meer op het studentenreisproduct.

Wo-premaster en -master

Met een hbo-bachelor kun je ook naar de universiteit. Hierin heb je twee opties. Je zou kunnen beginnen met een nieuwe bachelor aan de universiteit, wat opnieuw een driejarige opleiding is. Het nadeel hiervan is dat het veel tijd en veel geld kost. Omdat je al een bachelor hebt gehaald, moet je in plaats van het gewone collegegeld het instellingscollegegeld betalen; dit kan oplopen tot zo’n €12.000 per jaar.

Een andere optie is om na je hbo-bachelor een universitaire masteropleiding te gaan volgen. Vaak moet je dan eerst een éénjarige premasteropleiding doen. Om aangenomen te worden voor de premaster moet je een toelatingsprocedure doorlopen; hiervoor moet je een motivatiebrief en een essay schrijven. Bij een Engelstalige opleiding moet je ook vaak nog een tentamen Engels afleggen (zie: studiemeesters.nl/studietips/toefl-cambridge-ielts-examen/).

Als je door deze selectie heen bent, kun je beginnen met de premaster, waarna je kunt doorgaan met de masteropleiding zelf. Bij een premasteropleiding en een aansluitende masteropleiding heb je opnieuw recht om te lenen en heb je eveneens recht op het studentenreisproduct. Het collegegeld is rond de €2000 per jaar. De meeste premaster- en masteropleidingen bieden ook een deeltijdprogramma, maar dan heb je geen recht op het studentenreisproduct. De premaster duurt vaak één jaar, een master soms één of twee jaar.

Sommige universiteiten hebben een speciale master die toegankelijk is voor mensen met enkel een hbo-bachelor, dus zonder premaster. Dit is wel vrij zeldzaam. Een voorbeeld hiervan is de master Artistic Research aan de UvA, waar je binnen kunt stromen met een hbo-bachelor van de kunstacademie.

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF