Succesrecept voor goede voornemens

Goede voornemens maken, dat lukt de meeste studenten wel. Ze maken enthousiast een lange lijst van doelen die ze willen bereiken: “Ik ga stoppen met soggen, minder drinken, eerder opstaan en meer sporten, zodat ik er eindelijk eens in slaag om hoge cijfers te halen!” Maar als het zover is, blijkt het moeilijk om actie te ondernemen. Voor je het weet ben je een maand verder zonder maar een stap dichter bij je doel te zijn gekomen. Want je kunt wel iets wíllen, maar dat is niet genoeg: je moet er ook in slagen het te dóén. Hoe zorg je ervoor dat je voornemens een succes worden?

Waarom goede voornemens mislukken

Wetenschappelijke inzichten uit de cognitieve psychologie laten zien waarom het moeilijk is om goede voornemens uit te voeren. Het bewust aansturen van je gedrag wordt ‘zelfregulatie’ genoemd. Zelfregulatie doet een beroep op je wilskracht. Maar de mentale energie die je beschikbaar hebt voor het uitoefenen van wilskracht, is beperkt. Daardoor is het moeilijker om zelfregulatie toe te passen als je het druk hebt, afgeleid wordt of moe bent, en dat is dikwijls het geval. Het bewust aansturen van gedrag mislukt dan ook vaak.

Hoe laat je goede voornemens slagen?

Oké, bewuste zelfcontrole kost dus te veel moeite. Maar gedrag kun je toch niet onbewust veranderen? Jawel! Gedragsverandering kun je automatiseren met behulp van implementatie-intenties. Een implementatie-intentie is een actieplan voor het uitvoeren van je goede voornemen. Stel je voor dat je meer wilt gaan sporten. Dan is je voornemen, “Ik wil meer sporten”, heel algemeen. De kans dat je dit de hele dag onthoudt tot het juiste moment om te sporten zich voordoet, is zeer klein.

Om je voornemen te laten slagen, moet je het specifiek maken. Dat wil zeggen dat je niet alleen het doel moet formuleren, maar ook moet vaststellen hoe bepaalde acties leiden tot het bereiken van dat doel. Je moet dus bedenken wát je gaat doen, wáár je dat gaat doen en wannéér je dat gaat doen. Door van tevoren een actie aan een concrete situatie te koppelen maak je een voornemen specifiek. “Áls ik thuis kom na college, dán trek ik meteen mijn sportschoenen aan en ga ik een kwartiertje joggen” is een voorbeeld van zo’n specifiek voornemen. Door je nieuwe gedrag met behulp van een ‘als-dan-plan’ te koppelen aan een situatie, word je op het juiste moment automatisch herinnerd aan je goede voornemen. Het gevolg is dat je je nieuwe gedrag sneller, efficiënter en meer onbewust aanleert. Zo kost het uitvoeren van goede voornemens minder moeite en vergroot je de kans op succes. Op naar je afstuderen!


Met de juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF