Ellenlange to-do-lijst? De Ultrakorte Lijst is effectiever

Hieronder lees je wat de Ultrakorte To-do-lijst voor jou kan doen als je bezig bent met je studie.

Studeren met een Ultrakorte To-do-lijst is productiever en geeft meer voldoening.

Je kent het wel. Vol goede moed maak je eens een lijst van álles wat er nog moet gebeuren. Op de eerste dag van je goede voornemens streep je de bovenste items op je lijst af, maar de dag erna komen er alweer dingen tussendoor en de vierde dag is de deuk die je in de lange lijst hebt geslagen zó klein dat je liever niet meer geconfronteerd wordt met al dat werk dat op je ligt te wachten.

En zo belandt de to-do-lijst voor de zoveelste keer onderaan de stapel en ga je ad hoc aan de slag met nieuwe taken die voorbijkomen en met zaken die opeens heel erg urgent zijn geworden omdat je ze te lang hebt laten liggen.

Herkenbaar? Dan zou je dit eens moeten proberen: de Ultrakorte To-do-lijst.

Zo werkt het: De Ultrakorte To-do-lijst is een lijst met een klein aantal taken die in één dag moeten worden afgerond. Op een Ultrakorte To-do-lijst passen een stuk of drie taken. Deze drie taken zijn de belangrijkste dingen die je op die dag moet doen.

’s Ochtends, voordat je aan je dag begint, neem je even uitgebreid de tijd om vast te stellen wat de drie belangrijkste dingen zijn. (Nóg effectiever is het om telkens aan het einde van een studiedag te bedenken wat de drie belangrijkste taken voor de volgende studiedag zijn.)

Misschien merk je dat je daarvoor een langetermijnplanning nodig hebt, of het moeilijk vindt om prioriteiten te stellen. Verdiep je daar even in op de eerste dag dat je met de Ultrakorte To-do-lijst werkt. Daarna kun je elke studiedag opnieuw een ultrakorte lijst opstellen. Hoe vaker je dit doet, hoe minder tijd het je zal kosten en hoe beter je erin wordt. Maak er een gewoonte van!

Het kan zijn dat je tijdens de dag ook aan een paar andere kleine dingen werkt die toevallig voorbijkwamen: een e-mail van je scriptiebegeleider beantwoorden, een boek reserveren bij de universiteitsbibliotheek… Daar is wel wat ruimte voor. Maar je focus ligt op de belangrijkste drie taken.

Omdat je er goed over hebt nagedacht en je je hebt voorgenomen déze taken vandaag af te ronden, kun je de verleiding om je volledig te storten op gemakkelijkere, maar minder belangrijke taken (=uitstelgedrag!) beter weerstaan. De korte lijst houdt je gefocust op de belangrijkste taken die je moet oppakken.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Leiden, Eindhoven of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF