Survivalgids voor autistische studenten

Ben je autistisch en studeer je? Dan is er nu een publicatie die je niet mag missen, de Survivalgids voor autistische studenten van Kinge Siljee. Met deze Survivalgids is er eindelijk een complete gids voor hoe je studeert, maar ook hoe je student bent, dus hoe je vrienden maakt, woont, werkt en jezelf aan het werk zet.

Kinge Siljee is de oprichter van Studiemeesters en publiceerde al eerder Je scriptie de baas en Studieontwijkend gedrag de baas.

Elk jaar studeren duizenden autistische studenten niet af, omdat het hen niet lukt om hun draai te vinden op het hbo of de universiteit. ‘Doodzonde’, vindt Kinge Siljee, de auteur van de Survivalgids. ‘Het studeren mislukt niet vanwege autisme, wat wel vaak wordt gedacht. Integendeel: autisme is geen zwakte of stoornis. Maar de lessen, colleges, zelfstudie, tentamens, opdrachten en toetsen zijn niet ingericht voor mensen die neurologisch op een andere manier functioneren. Simpel gezegd: autistische studenten lopen niet vast op de inhoud of op hoe hard ze werken, maar op randzaken: communicatieverwachtingen van docenten en scriptiebegeleiders, de vorm waarin een tentamenvraag wordt gesteld, of een bibliotheek waar het lawaai van een handbalvereniging in doordringt.’ Zorg er dus voor dat jij niet bij de uitvallers hoort!

Hoe helpt Survivalgids voor autistische studenten jou?

Veel mensen denken dat je alleen maar een slim brein nodig hebt om af te studeren. Studenten die afstuderen, zijn slim. Studenten die niet afstuderen, hebben kennelijk niet hersenen die goed genoeg functioneren. De mensen die dit denken, hebben het allemaal compleet bij het verkeerde eind.

Intelligentie is een voorwaarde om te studeren, maar niet de enige voorwaarde. Bij lange na niet! Je moet student zijn, dus: keuzes maken over wonen, werken, vrije tijd, plannen, geld, et cetera. En niet te vergeten: je moet ook nog studeren, en daarvoor heb je motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Voor motivatie en doorzettingsvermogen is het van belang dat je de zin inziet van wat je doet, dat je niet bang bent voor de stof en je toetsen, dat je weet wat belangrijk is en wat niet belangrijk is, en dat je positieve ervaringen hebt met eerdere inspanning. Daarnaast is het van belang dat je de regels van de opleiding volgt en dat je tempo maakt. Tot slot is het belangrijk dat je begrijpt wat je docenten van je willen en dat zij begrijpen wat jij wil communiceren, bijvoorbeeld in je scriptie.

Welke onderwerpen komen in Survivalgids voor autistische studenten aan bod?

Dit boek behandelt om die reden vier grotere thema’s. Als eerste hoe je werkt aan je eigen welzijn en geluk. Ten tweede hoe je praktisch je studentenleven kunt inrichten. Ten derde hoe je je eigen voortgang bewaakt. Het laatste deel gaat over hoe je studeert: onderwijs, toetsen, opdrachten en schrijven. Hierbij krijg je een hoop toegepaste tips die voor iedereen gelden en ook tips die voor de meeste autistische studenten goed werken.

De hoofdstukken kun je los lezen, maar ook in volgorde doornemen. Er staan heel veel praktische tips in, en het geeft volgens de autistische studenten die het boek gebruiken goede inzichten in hoe je je studie en je studentenleven aanpakt.

Dit boek is een praktische handleiding voor alle autistische studenten die hun studietijd willen overleven en ervaringen willen opdoen, resultaten willen halen en plezier willen hebben. Deze survivalgids is een compleet handboek van élk aspect van het studentzijn: van studeren, tot wonen, van communiceren tot gelukkig zijn.

Wat zeggen autistische studenten zelf over dit boek en de auteur?

‘Ik heb drie onafgemaakte studies op mijn naam staan. Steeds liep ik vast – of de oorzaak nu een overhaaste studiekeuze, of de overdaad aan groepsprojecten was. Voor mij komt dit boek dus te laat (geen zorgen, het is goed gekomen met me hoor!), maar ik denk dat Kinge Siljee vele anderen kan helpen wél hun opleiding met succes te doorlopen.’

Bianca Toeps – webontwikkelaar, fotograaf en schrijver van bestseller Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit.

‘Kinge Siljee heeft de magische superkracht om de ingewikkelde materie van het studeren en van het zijn van een wezentje in de wereld te vertalen naar termen die ik als autistische student begrijp. Alsof je ondertiteling hebt bij een Franse film, waardoor alles ineens heel gemakkelijk te volgen is. Héérlijk, aanrader.’

Maarten – autistisch en inmiddels master of science

Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek Survivalgids voor autistische studenten van Kinge Siljee bij de boekhandel, koop je exemplaar bij een vestiging van Studiemeesters, of bestel het online bij Amsterdam University Press.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF