Samenvattingen leren: stop met deze verkeerde studietechniek

Er is tegenwoordig een levendige handel in samenvattingen van boeken, lessen en colleges. Veel studenten gebruiken deze samenvattingen als studietechniek om te studeren. Dat is dom, vindt studiebegeleider en toetsspecialist Kinge Siljee.

Waarom werken samenvattingen niet?

Samenvattingen werken niet compleet niet! Het maken van een samenvatting van stof is een matige, enigszins effectieve manier van studeren voor tentamens en toetsen. Ze hebben vooral nut als je overzicht moet hebben van een grote set artikelen, jurisprudentie, boeken of casussen. Met korte samenvattingen kun je de essentie uit lange lappen tekst halen. Maar de meeste studenten studeren als volgt: ze downloaden een dubieuze samenvatting van een website die er een dubieuze som geld voor vraagt, en vervolgens gaan ze die doorlezen. Zonde van je tijd, geld en moeite, en bovendien wemelen de meeste online samenvattingen van de fouten. Laat die online samenvattingen dus links liggen!

Wat werkt dan wel? Studenten geven aan samenvattingen te leren uit tijdsnood

Wat het beste werkt: kijk naar je doel. Je wil je toets of tentamen natuurlijk halen, dat is doel 1. Daarnaast wil je ook wat leren voor de rest van je studie en je leven, dus dat kan doel 2 zijn. Tot slot ben je misschien ook geïnteresseerd in de stof, dus dat is dan doel 3. Ik raad elke student aan een lijstje doelen voor zichzelf op te stellen. Hoe je studeert, moet daar dan bij passen.

Hoe studeer je dan effectief om je toets te halen? Dus dat eerste doel?

Die is gemakkelijk: oefen de toets. Begin bij je tentamen zelf. Kijk of het je lukt om een tentamen te maken met de stof van de lessen en colleges ernaast, en kijk of je de antwoorden zelf ook terug kunt beredeneren. Maak zoveel mogelijk opdrachten en examens, en probeer zoveel mogelijk de antwoorden zoals die van je zullen worden verwacht, na te bootsen.

Hè? De toets maak je toch als laatste? Nadat je alle stof hebt geleerd?

Nee, zeker niet: als je enige doel is het halen van je toets of tentamen, dan helpt het om de stof ook in die vorm te leren. Dus: oefenen, oefenen, oefenen, net zolang tot je alle vragen goed hebt. Loop dan door de lesstof heen en verwerk de informatie in soortgelijke vragen, die je ook weer oefent. Zo haal je met gemak een goed cijfer.

Maar…als dat werkt, waarom heb ik dan het boek? En waarom alle artikelen en slides en colleges en zo?

Omdat je niet alleen maar studeert om je tentamen te halen. Je hebt waarschijnlijk ook interesse in de stof, en je wil waarschijnlijk nog meer vakken gaan doen met deze onderwerpen, of werken in de echte wereld, of meer onderzoek doen. Dan is het heel fijn om voor meer te leren dan alleen voor je tentamen.

En hoe pak je dat dan aan?

Ook niet door samenvattingen te downloaden! Een dik boek slecht je bijvoorbeeld door de inhoudsopgave heel aandachtig door te nemen. Wat zijn de belangrijkste punten van dit onderwerp? In welke volgorde wordt dat gepresenteerd? Waarom worden juist deze onderwerpen benoemd? Vervolgens pak je de interessantste of meest relevante delen uit het boek, en die ga je aandachtig bestuderen, maar alsof je een boeiend nieuwsartikel leest, niet alsof je iets moet stampen. Nadat je een paragraaf uit hebt, schrijf je voor jezelf even wat boeiende feiten op, of je herhaalt ze voor jezelf, of je praat erover met een studiegenoot, met je broertje, of desnoods tegen je kat, maar je doet er iets actiefs mee.

Heb je tot slot nog een gouden tip?

Ja: studeer nooit passief. Dus: ga nooit achterover zitten met een boek, tenzij je de stof net zo spannend vindt als een spannend boek of heftige film. Je steekt op deze manier namelijk helemaal niks op. Dat geldt natuurlijk ook voor samenvattingen van het internet, alleen dan steek je niks op terwijl je naar de taalfouten van een ander zit te kijken.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder!

Meld je aan

ARCHIEF