Wil je een technische studie gaan doen?

Technische studies staan erom bekend dat ze moeilijk zijn: vaak hebben ze pittige vakken met veel wiskunde, natuurkunde en ICT. Twijfel je of je moet doorzetten met je technische studie? Vind je het moeilijk om je studie af te maken? Vraag je je weleens af of je ermee moet stoppen? Hierbij de meestgestelde vragen en de antwoorden van de specialisten van Studiemeesters!

Hoe verschillen technische studies aan het hbo en aan de universiteit van elkaar?

Bij een universitaire technische studie wordt de stof wat meer op een abstracte manier uitgelegd en wordt er veel zelfstandigheid verwacht van de studenten. Bij hbo-studies ligt de nadruk wat meer op de praktijk, krijg je meer persoonlijke begeleiding en krijg je meer praktische opdrachten, zoals groepsprojecten waarbij je iets ontwerpt. Bij het afstuderen wordt van technische hbo-scripties vaak een oplossingsgericht onderzoek verwacht, terwijl bij universitaire scripties de nadruk meer ligt op een wetenschappelijk probleem en het uitbreiden van kennis. Of je voor een technische studie op het hbo of op de universiteit kiest, is dus niet alleen afhankelijk van je niveau, maar ook van je eigen doelen en interesse.

Welke voordelen biedt een technische studie?

Er is veel vraag naar technisch opgeleid personeel. Niet alleen voor functies in het eigen vakgebied; ook voor niet-technische functies staan technici hoog aangeschreven door hun sterke analytische vaardigheden en hun abstracte denk- en rekenvermogen. Als het gaat om het vinden van een baan, heb je met een afgeronde technische studie dus een relatieve luxepositie. Dit geldt voor zowel afgestudeerden die een technische hbo-studie hebben afgerond als universitaire afgestudeerden.

Is een technische studie te moeilijk voor mij?

Doe je een technische studie en heb je moeite met het feit dat de stof erg abstract wordt uitgelegd? Dan ben je niet de enige. Veel studenten hebben er moeite mee dat de stof vaak op een zeer abstracte manier wordt gepresenteerd, waardoor deze niet gemakkelijk te begrijpen is.
    Abstract betekent ontastbaar: iets waarvan je je niet gelijk een voorstelling kunt maken. Het is het tegenovergestelde van concreet. Een voorbeeld van iets concreets is de zon. Die kun je zien. Je voelt de warmte op je gezicht. Dit kun je je voorstellen. Op het moment dat je de warmte die van de zon komt gaat beschrijven aan de hand van natuurkundige formules, wordt de uitleg al snel abstract. Zo kun je bijvoorbeeld de energie die een bepaald oppervlak aan zonnepaneel opbrengt, relateren aan de zonintensiteit op een bepaalde positie op de aarde. Zo heb je al snel een abstracte beschrijving van een technisch probleem te pakken. Als je een technische studie volgt, leer je jouw abstracte denkvermogen te gebruiken om technische uitdagingen te analyseren en op te lossen. Met een afgeronde technische studie kun je bijvoorbeeld aan de slag als ingenieur bij een bedrijf.
   Veelal wordt de stof door een docent uitgelegd aan de hand van formules en wiskundige tekens, zonder dat daar veel voorbeelden uit de tastbare werkelijkheid bij worden gebruikt. Dit maakt het voor veel studenten moeilijk om de stof te volgen en tot zich te nemen. Gun het jezelf dat het even duurt voordat je je draai daarin te pakken hebt.

Hoe kan Studiemeesters mij hulp bieden bij mijn technische studie?

Het is heel normaal om voor je technische studie externe hulp aan te vragen bij Studiemeesters. Daar zitten begeleiders met een technische achtergrond voor je klaar die precies weten waar de knelpunten zitten. Ze kunnen je helpen je studeervaardigheden op te bouwen, je technische/natuurkundige/wiskundige inzicht te verbeteren, je studie goed te plannen en jezelf te motiveren om te blijven doorzetten, ook als het moeilijk is of als je veel studiestof hebt. En dan zul je merken dat ook jij een technische studie kunt volhouden!

Samen slagen

Bij Studiemeesters hebben wij begeleiders die jou persoonlijk kunnen bijstaan bij het succesvol afronden van jouw studie. Niet alleen kunnen zij je specifieke bijles geven, maar ze kunnen je ook helpen met alle andere studiegerelateerde problemen, zoals motivatieproblemen, vastlopen tijdens de scriptie, of problemen met het maken en uitvoeren van een planning. Samen gaan wij aan de slag en helpen wij jou. Net zolang totdat jij slaagt!

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties of telefonisch. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF