Waarom colleges volgen zonder laptop een goed idee is

Aantekeningen maken op je laptop bij een hoorcollege? Waarschijnlijk is het een vanzelfsprekendheid voor je. Je kunt snel meetypen, aantekeningen delen en, ja, ook Facebook checken. Toch is het een goed idee om je laptop eens in je tas te laten en pen en papier erbij te pakken. Uit een Amerikaanse case-study blijkt namelijk dat studenten die pen en papier gebruiken bij een hoorcollege, hogere cijfers halen dan studenten die hun aantekeningen maken op een laptop. Hoe kan dit?

Je gebruikt je hersenen actiever

Uit het onderzoek van Richard W. Patterson (United States Military Academy, West Point) en Robert M. Patterson (Westminster College, Utah) blijkt dat studenten die meetypen bij een hoorcollege informatie minder goed opnemen. Dit komt doordat studenten tegenwoordig zo snel typen dat zij elk woord opschrijven dat de docent uitspreekt. Hierdoor wordt een college ongemerkt een oefening in overschrijven in plaats van actief kennis opdoen.

Wanneer je met pen en papier aantekeningen maakt bij een college, lukt het je meestal niet om woordelijk mee te schrijven. Hierdoor word je gedwongen actief te luisteren en in je eigen woorden de lesstof samen te vatten. Doordat je je op deze manier de lesstof al eigen maakt, onthoud je die stof ook gemakkelijker.

Maar meeschrijven is daarmee ook een intensievere activiteit die meer energie kost, en dat verklaart waarom je waarschijnlijk snel geneigd bent om mee te typen in plaats van te schrijven. Toch is het belangrijk om te beseffen waarom met pen en papier meeschrijven meer energie kost. Je kunt het zien als een investering in je leerproces; ooit moet je de stof toch leren om een tentamen te maken. Begin daarom direct met actief studeren en maak eens aantekeningen met pen en papier.

Uiteraard kun je je laptop blijven gebruiken bij dat college van die ene docent die zo’n spraakwaterval is dat zelfs het samenvatten met de pen bijna niet meer gaat. Maar nu je weet dat studenten die pen en papier gebruiken volgens het onderzoek van de Pattersons hogere cijfers halen, kun je je voordeel doen met deze kennis: maak van het college van deze spraakwaterval-docent achteraf óók een samenvatting met pen en papier!

Je bent minder snel afgeleid

Afleiding komt uit het onderzoek van de Pattersons als andere belangrijke reden naar voren waarom studenten die met een laptop colleges volgen lagere cijfers halen. Wanneer je op je laptop aantekeningen maakt, is het tijdens een saai college heel verleidelijk om even Facebook te controleren of kattenfilmpjes op YouTube te bekijken. Door deze afleiding ben je nog minder actief het college aan het volgen. En dat is iets waar je vooral jezelf mee hebt! Wil je je laptop gebruiken tijdens een college? Wees je dan bewust van het risico op afleiding en minimaliseer dit risico zo veel mogelijk. Schakel wifi uit tijdens het college of maak gebruik van programma’s als Cold Turkey of SelfControl.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Leiden, Eindhoven of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF