Een beter ritme – Op tijd opstaan!

Zeker als het bijna tentamentijd is, neem je jezelf weer voor om nu écht eens op tijd op te staan, zodat je de hele dag kan knallen. Blijf je, ondanks dit goede voornemen, toch regelmatig “snoozen”? Moeilijk je bed uit komen kan verschillende oorzaken hebben. In het algemeen is een verstoord ritme de boosdoener, maar soms zijn er ook concretere oorzaken aan te wijzen. In dit blog worden vier belangrijke oorzaken besproken en wordt voor elk daarvan een mogelijke remedie gegeven.

1. Niet goed weten wat er die dag gedaan moet worden

Als je niet goed weet wat je (eerst) moet doen of hoe je dat gaat aanpakken, kun je je alleen hierdoor al enorm moe voelen. Praat hierover als dit het geval blijkt te zijn. Maak een lijst, stel prioriteiten, bekijk wat er NU gedaan moet worden en zorg dat alle andere dingen ergens anders geparkeerd worden. Die kun je voor een later moment inplannen. Leer erop vertrouwen dat de rest ook gedaan gaat worden, maar dat het niet allemaal tegelijk kan. Je zou er ook een gewoonte van kunnen maken om de dag ervoor alvast een plan voor de dag erop te maken. Als je eenmaal weet hoe je een planning maakt, zul je zien dat je je hier bij een regelmatig ritme beter aan kunt houden!

2. Geen goede reden om je bed uit te komen

Heb je besloten iedere dag op tijd op te gaan staan, maar onbreekt het je aan motivatie om je bed uit te komen? Bekijk dan of je elke ochtend iets kunt doen waarvoor je wél wilt opstaan, bijvoorbeeld sporten, douchen of lekker ontbijten. Wat doe je als eerste wanneer je je bed uit gaat? Je wekker zou een trigger moeten zijn om iets te gaan doen.

3. Licht tekort of een winterdip

Veel mensen doen dit af met: “Maar dat heeft toch iedereen in de winter..?” Ja, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Als je echt moeite hebt om op te staan, en dit is in de winter erger dan in de zomer, dan zou lichttherapie je goed kunnen helpen. Dat is dus niet zo’n “wake-up light” (al zweren sommige mensen daar ook bij), maar een veel fellere lamp. Je kunt zelf een lichttherapielamp aanschaffen, of er een regelen via je huisarts.

Zo’n lamp helpt trouwens niet alleen bij mensen die een winterdip hebben, maar ook bij mensen die moeite hebben om op een vaste tijd op te staan. Door het felle licht ’s ochtends maak je minder slaaphormonen aan, waardoor je je wakkerder voelt. Als je de lamp regelmatig op dezelfde tijd gebruikt, zul je merken dat je makkelijker wakker wordt.

4. Midden in diepe slaap wakker worden

Hierdoor heb je de neiging om te blijven sluimeren, waardoor je er veel te laat uit komt. Hiervoor zijn speciale wekkers verkrijgbaar die je op je smartphone kunt installeren. Probeer eens “Gentle Alarm” (Android) of ZenAwake (iPhone), een wekker die eerst heel zachtjes afgaat, en dan steeds een beetje harder, of een andere wekker die pas afgaat als je beweegt (zoek maar op “sleep cycle alarm clock”). Je kunt ook de wekker in een andere hoek van de kamer leggen, zodat je wel móét opstaan om hem uit te zetten.

Tot slot: Geef niet op!

Sta, ook als je een keer wél hebt uitgeslapen of als je de avond ervoor slecht kon slapen, de volgende ochtend toch weer op dezelfde tijd op en wees daar consequent in. Het aanwennen van een nieuwe gewoonte kost tijd. Probeer het een maand, dan zul je merken dat het steeds makkelijker gaat!

Heb je, behalve met opstaan, ook moeite met op tijd gaan slapen? Lees dan hier verder!


Met de juiste aanpak verspil je minder tijd en energie. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF