Studeren in tijden van het coronavirus: blijf veilig en maak er het beste van!

Op dit moment is er een pandemie gaande die wordt veroorzaakt door het coronavirus (officieel: COVID-19). Universiteiten en hogescholen hebben hun deuren gesloten, tentamens, examens en presentaties zijn uitgesteld. Jou is aangeraden het contact met anderen zoveel mogelijk te mijden. Misschien blijf je wel thuis, en zien je dagen er ineens totaal anders uit dan je had verwacht. Hoe maak je er toch het beste van in deze onzekere tijden? Lees hieronder de vijf tips van de specialisten van Studiemeesters of meld je direct aan voor persoonlijke online hulp.

Meld je aan voor persoonlijke online hulp

1. Probeer het tempo erin te houden

De meeste mensen zitten momenteel thuis met vragen als: hoe gaan mijn dagen er uit zien? Hoe lang gaat dit duren? Dit zijn allemaal logische, legitieme vragen, maar ze houden je ook tegen bij je doelen. Probeer dus je nieuws- en berichtjesconsumptie te beperken tot een aantal vaste momenten per dag. Probeer je verder zo goed en zo kwaad als het gaat aan een vast schema te houden. Probeer te studeren en te schrijven zoals je al van plan was te doen. Studeer alsof je deadlines en je tentamens en toetsen precies zo zijn als ze gepland waren. Als je niet je studie bijhoudt, heeft dat tot gevolg dat je het later een keer in moet halen: ofwel je hebt een dubbele studielast in het volgende blok, ofwel je moet in de zomer examens zitten maken, ofwel je loopt studievertraging op. Dat wil je waarschijnlijk liever niet. Nu zijn alle leuke evenementen toch afgezegd, dus: aan de slag!

2. Maak van een hoekje thuis een kantoor

De deur uit gaan om te studeren is normaal gesproken een goede tip. Nu zullen we echter aanpassingen moeten doen. Zorg ervoor dat je ergens thuis een hoekje hebt waar je ongestoord aan de slag kunt gaan: een schoon bureau, wat koffie of thee, wat fruit, en een expliciete planning op tafel. Maak een schoon profiel aan op je computer waar je geen games, online filmdiensten, sociale media of andere afleidende zaken op installeert. Zet je telefoon op vliegtuigmodus of zet alleen internet uit zodat je nog wel gebeld kunt worden. Vind je het moeilijk om jezelf in de studiemodus te plaatsen? Houd je aan gewone studietijden, zit rechtop en kleed je aan alsof je naar buiten moet! Daarmee kun je jezelf “aan” zetten om de motivatie op te brengen die je nu hard nodig hebt.

3. Vergeet niet op je gezondheid te letten

Je gezondheid bepaalt je weerstand, dus let op dat je je eigen gezondheid bewaakt! Volg sowieso alle richtlijnen van de overheid en artsen op, dus bewaar afstand, was je handen, vermijd drukke plaatsen. Let ook op je gezondheid in het geheel: eet gezond, en ga ook naar buiten voor beweging en daglicht. Vergeet daarbij niet om 1,5 meter afstand te bewaren en blijf thuis als je klachten hebt die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus.

4. Plan voor wat je weet

Elke dag komt er nieuwe informatie over het virus. Er komt informatie over verspreiding, de gevolgen, speculatieve berichten over maatregelen, je kunt je dag vullen met informatie en opinie. Daardoor kun je ook geblokkeerd raken. Hoe gaat de toekomst eruit zien, voor jezelf, voor je geliefden, voor de wereld? Dat gevoel is legitiem, maar brengt je niet verder. Voorlopig kun je het best plannen voor wat je wél weet. Houd richtlijnen aan, en plan alsof het gewone leven binnenkort weer zal lopen zoals het liep. Aan angstige gedachten heb je momenteel niets, hoe logisch en menselijk het ook is om nu te piekeren over de toekomst. Plan deze dagen in als extra tijd om te werken aan opdrachten, door te studeren, je te oriënteren op je toekomstige studie, of simpelweg die artikelen te lezen die je normaal gesproken door drukte links laat liggen, maar die je wel verdieping geven bij je studie en je dus motiveren.

5. Vraag begeleiding op afstand aan

Thuis studeren alsof er niks aan de hand is, vergt veel van je. Natuurlijk zit je liever te gamen of een serie te kijken. Uiteraard is het spannender om het nieuws in de gaten te houden. En natuurlijk is het gemakkelijk om je over te geven aan angst of stress als je helemaal alleen bent. Daarom biedt Studiemeesters nu online studie- en scriptiebegeleiding aan. Studiedagen in online-vorm bieden we aan voor de halve prijs. Meld je nu aan!

Meer lezen? Ga naar studiemeesters.nl/studietips voor onze andere blogs vol met studietips.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend (telefonisch) kennismakingsgesprek. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF