Tips voor het volgen van online colleges

Jos van Leeuwen & Dewi Houthoff

Universiteiten en hogescholen zijn massaal overgestapt op onderwijs op afstand. Daardoor behoren online hoorcolleges tegenwoordig voor veel studenten tot de orde van de dag. Dit zal nog wel even zo blijven, aangezien we ons volgens het kabinet moeten voorbereiden op een anderhalvemetersamenleving. Of je het nou leuk vindt of niet, online hoorcolleges zullen de komende periode dus een belangrijk deel vormen van het lessenpakket. Maar hoe kun je deze het beste inzetten bij het voorbereiden van opdrachten en tentamens?

Bereid je online college goed voor

Benader het voorbereiden van een online college op dezelfde manier als bij een fysiek college. Lees vooraf de stof door en bepaal op welke onderdelen je je tijdens het college extra moet focussen. Het voordeel van online colleges is dat je veel reistijd bespaart. Zie dit als extra tijd die je kunt besteden aan het voorbereiden. Het kan natuurlijk verleidelijk zijn om je colleges vanuit bed te volgen. De hele dag chillen in je badjas, wie wil dat nou niet? Toch is het verstandig om je voor een online college klaar te maken zoals je dat normaliter ook zou doen. Sta op, kleed je om, maak een goed ontbijt voor jezelf en neem plaats aan een tafel of bureau. Zorg voor een rustige en opgeruimde werkomgeving. Doe het raam open en zet een karaf water klaar. Door je ochtendritueel te volgen breng je jezelf automatisch in een actieve houding.

Kun je je online college terugkijken? Noteer timestamps

Een groot voordeel van online colleges is dat deze vaak naderhand als video worden geüpload. Terwijl je een normaal college maar één keer kunt bijwonen, kun je een online college dus zo vaak bekijken als je wilt. Bij het maken van aantekeningen is het aan te raden om per onderwerp timestamps te noteren. Een timestamp is een vermelding van het tijdstip waarop een onderwerp aan bod komt. Tijdens het leren kun je dan precies doorspoelen naar het gedeelte dat je nog een keer wilt herhalen.

Kun je je online college niet terugkijken? Maak aantekeningen en printscreens

Soms worden colleges echter live gegeven en kun je deze naderhand niet terugkijken. Bedenk bij het maken van aantekeningen wat goed voor jou werkt. Pen en papier? Of notities in een Word-document? Het handige van een Word-document is dat je deze onderin of aan de zijkant van je beeld kunt openen, zodat je tijdens het kijken kunt meetypen. Ook kan het heel efficiënt zijn om printscreens te maken van belangrijke slides. Dit bespaart jou typewerk, zodat je aandachtiger kunt luisteren. De printscreens kun je in een document zetten, waarbij je vervolgens een toelichting kunt uitwerken. Bovendien zijn bestanden makkelijk online te delen en kun je onderwerpen snel opzoeken door middel van de zoekfunctie van Word (CTRL+F).

Nabespreken met medestudenten

Net als bij fysieke colleges is het aan te raden om de stof nog eens na te bespreken met je medestudenten. Plan daarom direct na de colleges een nabespreking met studiegenoten in. Dit is een goede stok achter de deur die voorkomt dat je het bekijken van de colleges gaat uitstellen. Spreek bijvoorbeeld een deadline af waarop je aantekeningen aan elkaar doorstuurt. Via videobellen kun je de stof bespreken en elkaar vragen stellen. Op deze manier maak je het studeren een stuk minder eenzaam en houd je contact met je studiegenoten.

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op een van onze locaties, telefonisch of online. We helpen je graag verder.

Meld je aan

ARCHIEF