Tips voor verschillende typen soggers

Niemand stelt het eten van een lekker toetje of het chatten met een leuke medestudent uit. Het lijkt logisch: leuke dingen stel je niet uit. Toch is het handig om eens stil te staan bij de taken die je wel gemakkelijk doet en de taken die je lastig vindt om op te pakken, vol te houden en af te ronden.

Gespannen soggers moeten uitkijken voor klussen die ze niet goed kunnen overzien. Ben je een gespannen sogger? Zorg er dan voor dat je altijd weet wat er van je verwacht wordt. Vergelijk je werk met dat van medestudenten: dan zie je dat het allemaal wel meevalt. Zorg ervoor dat je iemand hebt die je steunt en er voor je is. Ga mensen uit de weg die hard tegen je zijn over je studie of je proberen te motiveren met straf. Straf jezelf niet, maar beloon. Hak een complexe taak op in stukjes. En vooral: durf hulp te vragen!

Ontspannen soggers stellen taken uit die ze saai vinden of niet nuttig. Zulke taken kun je het beste meteen doen: als je al begint met uitstellen krijg je het zeker niet af. Daarnaast hebben ontspannen soggers vaak aangeleerd dat uitstelgedrag toch tot een prima resultaat leidde. Elke toekomstige taak die daarop lijkt zal dus hetzelfde effect hebben: ook die zal worden uitgesteld tot het laatste moment. Zorg ervoor dat je die cyclus doorbreekt! Daarnaast hebben ontspannen soggers baat bij strenge docenten en grondig toezicht. Kies mensen om je heen die je smoesjes niet pikken.

Twijfel-soggers hebben moeite met vaag omschreven taken met een open einde. Zorg er dus voor dat je gelijk beslissingen neemt, liefst met je docent erbij: waarover ga je een opdracht maken, welk boek ga je samenvatten? Leg deze beslissingen meteen vast en hou je daaraan. Daarnaast kun je het beste tegen iemand met wie je goed kunt discussiëren zeggen dat je er last van hebt. Zodra je twijfelt spreek je die persoon aan. Deze laat je dan met argumenten zien dat je oorspronkelijke idee niet zo gek is. En bedenk je dat de impact van zulke keuzes maar beperkt is. Op de lange termijn maakt het echt niet uit of je nu opdracht A of opdracht B maakt. Zolang je maar kiest!

Groucho Marx-soggers – genoemd naar de komiek die geen lid wilde zijn van een club die zulke lage standaarden heeft dat ze hemzelf als lid zouden accepteren – zitten waarschijnlijk op een verkeerd niveau. Zij kunnen het beste verdieping aanbrengen in hun studie door bijvoorbeeld vrijwillig extra opdrachten te maken, naar een bepaald gemiddelde te streven om toegelaten te kunnen worden tot een zwaardere studie of iets concreets te doen met de geleerde stof, zoals een blog beheren. Ben je een Groucho Marx-sogger? Zorg dan dat je iemand om je heen hebt die je af en toe extra stimuleert door je aan het denken te zetten.

Stop met uitstellen!

Studieontwijkend gedrag is nergens voor nodig. Sterker nog, het berokkent jou en iedereen om je heen erg veel schade. Ga dus bij jezelf te rade wat de oorzaak is van je gedrag en bestrijdt deze met gepaste maatregelen. Accepteer je eigen smoezen, angsten en twijfels niet. Je bent ooit begonnen aan die studie omdat je er iets van wilde maken. Gooi dat niet weg!


Stop met uitstellen. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF