Aan de slag! Een manier om te ‘kickstarten’

Je wilt werken aan een opdracht of leren voor een tentamen, maar je raakt afgeleid. Hoe slaag je erin om te beginnen? Hieronder leggen we in vier stappen de kickstart-methode uit. Gebruik deze methode als je begint aan een opdracht of als je tijdens het studeren je focus verliest.

Stap 1: Ga ‘Cold Turkey’

Afleiding kun je blokkeren, letterlijk. Er zijn meerdere softwareprogramma’s die je kunnen beschermen tegen externe afleiding op je laptop en je mobiel. Een goed programma is Cold Turkey. Deze app kun je hier hier gratis downloaden. Installeer Cold Turkey op je telefoon en je laptop en blokkeer vervolgens de websites en apps die jou het meest afleiden. Denk daarbij aan:
• Facebook
• Netflix
• YouTube
• 9GAG
• WhatsApp (ook blokkeren op je laptop!)
• Nu.nl
• e-mail
Je e-mail blokkeren is optioneel. Je hoeft die niet op de lijst te zetten als je écht denkt dat je hem nodig gaat hebben tijdens het studeren.

Stap 2: Sluit alle vensters

Om een kickstart effectief te laten werken is het essentieel dat je alles wat er op je laptop gebeurt afsluit. Sluit Word-bestanden, muziek en alle internetvensters. Probeer een helemaal ‘schone’ laptop te krijgen. Om het gevoel van een frisse start te krijgen is het een aanrader om je desktop ook op te ruimen. Onderschat het effect hiervan niet. Op deze manier krijg je het overzicht weer terug.

Stap 3: Wat ga je doen?

Werk niet aan meerdere opdrachten tegelijkertijd. Het werken aan meerdere opdrachten tegelijk is een recept om snel afgeleid te worden. Als je meerdere opdrachten moet doen, maak dan een lijst en orden deze. De belangrijkste opdracht zet je bovenaan en vanaf daar werk je naar beneden. Als je een langetermijnplanning hebt, dan kun je deze raadplegen. Als je uit ervaring weet dat jij niet té lang aan één opdracht kunt werken, dan reserveer je verschillende tijdsblokken voor verschillende opdrachten. Werk met maximaal vier blokken op één dag. Op deze manier werk je wel aan meerdere opdrachten, maar ligt de focus tijdens een blok op slechts één opdracht. Je aandacht blijft daardoor gericht.

Stap 4: Schrijf een halve pagina

Alle externe prikkels die je kunnen afleiden van je laptop of telefoon zijn nu weg. Nu kun je aan het werk! Of je nou een opdracht moet schrijven of samenvattingen voor een tentamen moet maken: probeer de eerste zinnen op papier te zetten. Als je denkt dat het je niet lukt om een halve pagina te schrijven, probeer dan ten minste enkele zinnen op te schrijven.

Belangrijk bij deze stap is dat je niet te kritisch bent op wat je schrijft. De eerste zinnen zijn nooit helemaal goed, maar dat geeft niet. Het zijn niet voor niets je eerste zinnen! Je kunt ze altijd later nog verbeteren, maar zorg dat je in elk geval je tekst op de rails krijgt. Vaak merk je pas tijdens het schrijven welke richting je op wilt gaan. En als je dat eenmaal weet, wordt het schrijven zelf ook makkelijker.

Tot slot

Als je eenmaal de eerste zinnen op papier hebt en je merkt dat je lekker aan het schrijven bent, vergeet dan niet regelmatig een pauze te nemen (om de anderhalf tot twee uur). Dat kan bijvoorbeeld met behulp van Cold Turkey, dat je de mogelijkheid biedt een tijd in te stellen. Schrijf niet te lang achtereen, want dan loop je het risico dat je (te) veel energie verbruikt en uiteindelijk je focus verliest.

Heel veel succes!


Vlot en doelgericht schrijven kun je leren. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF