Hoe word je advocaat?

“Het duurt even, zo’n stage, maar gelukkig mag je wel aan het werk als advocaat en word je betaald.” De juridisch specialisten van Studiemeesters leggen uit hoe je advocaat wordt.

Meester in de rechten

Om advocaat te worden heb je een meestertitel nodig. “Meester in de rechten (mr.) is de titel die je krijgt na het afronden van een masterstudie rechtsgeleerdheid aan een Belgische of Nederlandse universiteit”, zegt één van onze juridisch specialisten, die twintig jaar als advocaat werkte, waarvan tien jaar in haar eigen praktijk.

“In het bachelor-masterstelsel krijg je tegenwoordig de titel Master of Laws (LL.M.). Het is tegenwoordig allemaal internationaal, maar voor rechten is dat eigenlijk niet zo relevant. Als je Nederlands Recht hebt gestudeerd kun je immers lastig in Duitsland aan het werk.” De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) stelt dan ook dat je een rechtenstudie in Nederland moet hebben afgerond om toegang te krijgen tot de advocatuur.”

Doorstromen van hbo naar universiteit

Hbo-studenten die advocaat willen worden, zullen dus moeten doorstromen naar de universiteit. Zij krijgen met hun hbo-diploma toegang tot een schakelprogramma, waarna zij instromen in een universitaire juridische master.

Advocatenstage en Beroepsopleiding NOvA

Na het behalen van de meestertitel solliciteer je naar een plek als advocaat-stagiaire bij een advocatenkantoor. Een advocaatstage is wat anders dan een stage als student. Je kijkt niet mee, maar gaat onder begeleiding van een patroon drie jaar lang aan het werk als advocaat.

Bovendien volg je de beroepsopleiding. “De beroepsopleiding advocaten is verplicht voor alle beginnende advocaten en heeft als doel hen te vormen tot zelfstandige en deskundige advocaten”, aldus NOvA. Je kiest een leerlijn (burgerlijk, bestuurs- of strafprocesrecht) plus een minor, krijgt een mentor toegewezen, maakt tweeëneenhalf jaar lang ‘huiswerk’ en sluit de vakken af met een toets.

Het is moeilijker geworden

“Vroeger waren de regels soepeler”, vertelt onze juridisch specialist. “Je kon na je afstuderen je eigen kantoor beginnen. Je zocht dan zelf een advocaat die je patroon wilde zijn. Een buitenpatronaat heette dat dan. Het buitenpatronaat zat op een ander kantoor en werd pro forma gebruikt, ‘for the record’.”

“Tegenwoordig mag dat niet meer. Je zult je drie jaar lang op je advocaatstage en je beroepsopleiding moeten focussen. Het duurt even, zo’n stage, maar je bent gelukkig wel echt werkzaam als advocaat. Je krijgt ook een salaris, dat scheelt.”

Beëdiging als advocaat

Na afronding van de stage en de beroepsopleiding schrijf je je in bij NOvA. Je dient een verzoek in bij de rechtbank van het arrondissement waar jij onder valt om te worden beëdigd als advocaat. Dan is het zover: je mag jezelf advocaat-medewerker noemen en je als onafhankelijk advocaat vestigen!


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF