Hulp voor studenten met (faal)angst

Is één van deze situaties herkenbaar voor je?

  • Je hebt een constante ondertoon van stress bij alles wat met je studie te maken heeft. Je ligt weleens te piekeren in bed: Ga je alles wel halen? Heb je je wel goed voorbereid? Had je andere keuzes moeten maken? Heb je het juiste gezegd tijdens college, of heb je wel goede verwoordingen gebruikt in je opdracht? Die constante spanning heeft een negatief effect op je welzijn en je voelt je ongelukkig.

  • Je probeert te studeren voor een tentamen. Je hebt een vuistdik boek of een pittig artikel te verwerken. Je begint te lezen, maar je weet niet wat hoofdzaken zijn en wat bijzaken. Je vreest dat je elke zin, elk detail moet kennen. En als je dan één zin niet helemaal begrijpt of één woord niet kent, word je wanhopig: misschien gaat je hele toets wel over dat éne begrip of idee!

  • Je bent bezig met een toets of tentamen. Op zich gaat het best lekker. Maar dan ineens kom je op een tentamenvraag die je niet snapt. Je schrikt, je kijkt op de klok, en je rekent uit hoeveel procent van de vragen je af moet hebben. Je hart gaat sneller kloppen, en het stressmonster neemt je brein over. De rest van het tentamen gaat slecht: je probeert er nog iets van te maken, maar je zit zo veel te verbeteren en te krassen dat je weet dat het niet goed zit. Met een rotgevoel verlaat je de tentamenzaal.

  • Je hebt een mondeling tentamen of een presentatie. Je wordt al wakker met je hart in je keel en je wilt het liefst niet gaan. Op het moment zelf ben je aan het trillen en zweten, aan het hakkelen en hijgen. Je weet veel meer dan er uit je mond komt, maar het lukt je niet je kennis te laten zien; integendeel, je moet er alles aan doen om niet dicht te klappen.

Studeren met (faal)angst

Studeren met (faal)angst is niet fijn. Dit zijn de gevolgen:

  • Je piekert over je studie.
  • Je kunt je slecht ontspannen na het studeren.
  • Je bent zo zenuwachtig voor een tentamen dat je vermijdbare fouten maakt.
  • Je kunt bij studeren hoofd- en bijzaken niet onderscheiden.
  • Studiestress is ongezond. Van de stress van studeren kun je zelfs een burn-out krijgen!
  • Je presteert te weinig door stress.
  • Je gaat studeren vermijden omdat je angstig bent.
  • Je hebt geen leuke studententijd door de studiestress.

Welke stappen kun je zetten als je last hebt van (faal)angst tijdens het studeren?

Het beste advies is: zoek hulp! Studeren hoeft geen lijdensweg vol stress en paniek te zijn, mits je onder begeleiding je eigen angst durft aan te pakken. Het meest effectief tegen faalangst bij studeren is een combinatie van psychologische hulp en studiecoaching.

  1. Maak een afspraak met je huisarts. Vertel over de lichamelijke en geestelijke gevolgen van je spanning. Je huisarts zal je in de meeste gevallen doorverwijzen naar een psycholoog of een andere specialist. Volg de raad van je huisarts nauwgezet op. Twijfel je aan het oordeel van je huisarts? Vraag dan een second opinion bij een andere huisarts.

  2. Maak een afspraak bij Studiemeesters. Bij ons krijg je dan een kennismakingsgesprek waarin je kunt vertellen wat je angst en stress geeft en welke studiedoelen je graag wilt halen. Wij maken dan een plan op maat om jou op een kalme, veilige manier te helpen.

Deze twee acties leiden er niet toe dat je (faal)angst in één keer verdwijnt, maar je hebt al wel belangrijke stappen in de juiste richting gezet.

Waarom je én psychologische hulp moet zoeken én studiecoaching moet nemen

Een psycholoog kijkt samen met jou naar de oorzaken van je (faal)angst. Heb je het altijd al gehad? Is er iets gebeurd waardoor het ontstond? Zijn er situaties waarin je paniek heviger is dan anders? Zijn er aanwijzingen voor onderliggende oorzaken die het onderzoeken waard zijn? En eventueel: is het raadzaam om te kijken naar diagnostiek of naar specifieke behandelingen?

Daarnaast helpt studiecoaching jou op een heel concrete manier: Welke doelen heb je? Hoe ga je die halen? Hoe verminder je je spanning en paniek? Hoe volg je de adviezen van je arts of psycholoog het beste op tijdens het studeren? Hoe beheers je je stress tijdens het studeren en bij het maken van tentamens of toetsen? Hoe ga je, ondanks je angst, toch effectief studeren? Wij ondersteunen daarbij uiteraard medische en psychologische adviezen, maar we zorgen ook voor concrete resultaten. Samen gaan we heel kalm naar die doelen toe werken, en met de juiste hulp heeft de angst geen grip meer op jou.

Wil je ook studeren zonder angst? Meld je dan aan voor een vertrouwelijk gesprek waarin we in kaart brengen welke stappen voor jou werken en hoe we jou het beste kunnen helpen.

Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze studie- en scriptiebegeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF