Perfectionisme en studie

Veel studenten vinden hun eigen prestaties nooit goed genoeg. Als ze een acht hebben, hadden ze ook een negen kunnen hebben door nèt even iets harder te studeren. Als ze hun scriptie op tijd inleveren had er nog wel een hoofdstuk extra bij gekund. Als de docent een compliment geeft, is dat vast omdat de docent een beetje neerkijkt op hun kunnen. Deze houding heet perfectionisme en kan iemand volledig laten blokkeren.

Perfectionisme klinkt als een goede eigenschap: je hebt hoge standaarden voor jezelf en je wil alleen perfect werk afleveren. Toch is perfectionisme voor veel mensen juist een desastreuze eigenschap: ze blijven zo lang hangen in de details, dat ze de grote lijnen niet meer zien; ze missen zo vaak deadlines, dat ze het gevoel hebben dat ze iets extra’s moeten afleveren; ze werken zichzelf helemaal in de stress en de spanning, tot een black-out aan toe.

Wat kun je doen aan je eigen perfectionisme:

  1. Kijk realistisch naar de opdracht: wat moet er precies gebeuren? Ga de opdracht niet groter maken dan deze al is.

  2. Plan en herplan, elke dag! Zo houd je de rode draad in de gaten.

  3. Leer complimenten te ontvangen. Als een docent zegt dat hij of zij je werk goed vindt, neem dat dan ook gewoon aan.

  4. Bedenk je ook dat docenten vaak alleen maar kritiek geven, en zelden complimenten. Op een tentamen is aangestreept wat fout is, in je scriptie staat een rode streep door stukken die niet goed zijn. Leer dat te incasseren door te kijken: hoe kan ik dit verbeteren? Durf ook te vragen wat je docent wel goed vond.

  5. Bedenk je dat je in opleiding bent, als je alles al kon had je geen opleiding nodig. Fouten maken mag dus!

  6. Houd jezelf de volgende wijsheid voor: het maakt niet uit dat je fouten maakt, het gaat erom wat je ervan leert om die fouten te herstellen en later te voorkomen.

  7. Vergelijk jouw werk altijd met dat van een ander. Is jouw scriptie even lang als gemiddeld? Is je literatuurlijst even lang? En kies daarbij niet die ene student die net zo perfectionistisch is als jij, maar een gemiddelde student.

  8. Kom vooral langs bij Studiemeesters om te laten inschatten hoe erg je perfectionisme precies is. Dit is gratis en je krijgt gelijk persoonlijke tips!


Presteer je niet goed door faalangst of perfectionisme? Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF