Niet geschikt voor je studie? Drie tegenargumenten

Heb jij soms het gevoel dat je niet echt thuishoort op je studie? De specialisten van Studiemeesters leggen met drie goede tegenargumenten uit waarom dit gevoel onjuist is.

Tijdens studiebegeleiding horen onze specialisten studenten regelmatig hardop twijfelen. “Ik denk dat ik niet thuishoor op de universiteit”, zeggen ze dan. Meestal worstelen deze studenten met hun scriptie of met een moeilijk tentamen. Daarbij zien ze studiegenoten gemakkelijk en snel afstuderen, ogenschijnlijk zonder moeite. Dat steekt en het geeft het gevoel dat er met jou iets mis is. “Ik ben bang dat ik op een dag door de mand val, dat mijn begeleider zegt: jij bent te dom voor een studie.” Maar onze specialisten kennen de studenten goed en weten dat dit gevoel meestal onjuist is. Ze geven studenten drie goede tegenargumenten:

1. Je weet niet hoe anderen hebben geworsteld

Vergelijk nooit je eigen binnenkant met iemand anders’ buitenkant. Je vrienden zetten hun afstudeerfoto’s of hun enorm hoge cijfers op Facebook en Instagram, maar zelden delen ze hun paniek over de scriptie. Je ziet dus alleen de positieve hoogtepunten! Misschien zaten zij net zo hard te worstelen als jij, maar dat hebben ze je niet verteld.

Tip: Vraag eens aan anderen wat zij moeilijk vinden.

2. Slimme mensen hebben vaak het gevoel dat ze het eigenlijk niet kunnen

Slimme mensen denken vaak dat ze niet thuishoren waar ze zitten: het impostor syndrome heet dat, het idee dat je niet goed genoeg bent voor je studie of je scriptie en het een kwestie van tijd is voordat anderen er ook achter komen.

Tip: Bedenk je, zelfs grote kunstenaars en wetenschappers hebben last van het impostor syndrome!

3. Je bent al zo ver gekomen!

Je bent al zo ver, je hebt je eindexamen gehaald, of je hebt je eerste jaar gehaald, of je hebt de meeste vakken al afgerond – als je tot hier kon komen, kun je ook verder. Zorg er alleen voor dat je de juiste steun krijgt van je begeleider, je omgeving, of van ons.

Tip: Zet eens op een rij wat je de afgelopen jaren allemaal hebt gepresteerd.


Studiebegeleiding op maat past altijd. Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier.

ARCHIEF