Representativiteit en generaliseerbaarheid bij (a)selecte steekproeftrekking

In de literatuur over onderzoeksmethoden wordt onderscheid gemaakt tussen aselecte en selecte steekproeven.

Aselecte en selecte steekproeven

Bij aselecte steekproeven hebben alle leden van een populatie gelijke kans om in de steekproef terecht te komen. Bij dit type steekproeven is het alsof je knikkers uit een hoge hoed grabbelt: de hele populatie zit in de hoge hoed en elke knikker heeft een even grote kans om door jou gepakt te worden. In tegenstelling tot de aselecte steekproef worden bij selecte steekproeven de deelnemers aan het onderzoek niet op willekeurige wijze uit de populatie geselecteerd. Personen uit de populatie hebben niet een van tevoren bekende kans om in de steekproef terecht te komen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de generaliseerbaarheid van de resultaten van je onderzoek.

Representativiteit en generaliseerbaarheid

Aselecte steekproeftrekking biedt de grootste kans op een representatieve steekproef waarvan de resultaten generaliseerbaar zijn. Representatief wil zeggen dat de mensen in je steekproef een mooie afspiegeling vormen van de mensen in je populatie. Je populatie bestaat uit de hele groep mensen waar je uiteindelijk in je conclusies uitspraken over wilt doen. Vanuit het oogpunt van onderzoeksmethodologie kies je dus bij voorkeur voor een aselecte steekproeftrekking. Een echt aselecte steekproef is eigenlijk alleen mogelijk als je een lijst of een bestand hebt met alle leden uit de populatie (denk aan alle medewerkers van een bedrijf, die allemaal in een bestand van PZ staan), maar als dit in de praktijk niet mogelijk is, zul je een selecte methode moeten kiezen.


Studiemeesters helpt studenten vooruit. Met onze begeleiding studeer je sneller, beter en relaxter. Wie wij zijn en wat we precies doen? Dat lees je hier. Je kunt je ook direct aanmelden voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek in Amsterdam, Eindhoven, Leiden of Rotterdam. Je bent van harte welkom.

Aanmelden voor een kennismakingsgesprek

ARCHIEF